A - VELIKI PETAK

2011-04-19-kriz

 

 

 

 

LJUBAV JE NEMOGUĆA BEZ ŽRTVE (KRIŽA) 

 

 

 

Svi se ljudi slažu da je ljubav bit ljudskog življenja, bit zajedništva. Ali ona nikada nije čista ni sama. Ljubav traži požrtvovnost. Svatko ima iskustvo da je nemoguće ostvariti ljubav ako se nema snage i za požrtvovnost. Svaka ljubav je istovremeno predanje (umiranje) i uzdizanje (uskrsnuće). Govoriti o požrtvovnosti kada cijeli svijet bježi od nje je vrlo teško.

 

Ipak, bez obzira da li mi žrtvu i križ volili ili ne volili on je u nama i među nama. Samo se preko prihvaćanja i osmišljenja žrtve i križa ostvaruje istinska ljubav. Samo nas ljubav koja je prošla test žrtve može preporoditi i izvesti u nova bića. Međutim, postavlja se ovo pitanje da li je žrtva gubitak ili dobitak? Također treba razlikovati vrstu žrtve.

 

Ovdje mislimo na slobodnu žrtvu za nekoga. Takva žrtva ne može biti bez ljubavi. Svaka ljubav je uvijek razdavanje i umiranje. Ljubav je nešto bez računa i koristi. Ljubi se nizašto. Da bi se živjelo sretniji i potpuniji ljudski život bitna je spremnost da se prihvati patnja i problemi svijeta. Da bi mi živjeli potrebno je da netko za nas 'umire'.

 

Osobito je potrebno umiranje za naše propuste i grijehe. "Krist je umro za naše grijehe"(1Kor 15, 3). Zlo i grijeh su paradoks ljudskog roda. Zašto smo skloni grijehu, zašto ne činimo dobro, zašto se sukobljavamo....? Iz ovog misterija zla križ nam se nameće kao sablazan. Ako već trebaju nositi križ oni koji su ga sami sebi stavili, zašto ga trebaju nositi oni koji nisu krivi?

 

Pravednički križ je najnerazumljiviji. Isusov križ je paradoks ljudskog roda. Ipak Isus je bio svjestan da iz njegove misije proizlazi križni put. Oplemenjivanje čovjeka ide preko žrtve i predanja. Križ nas poziva da na zlo ne reagiramo zlom. Križ nije simbol suprotstavljanja nego ljubavi i predanja. Križ uči poniznosti i blagosti. U ime križa ne može se ratovati niti osuđivati.

 

Tko hoće biti učesnik oplemenjenja svijeta, "neka uzme svoj križ i neka me slijedi", poziva Isus. Križ spada u iskonski izraz protesta protiv zla. Nositi križ svoj znači suprotstavljati se zlu dobrotom i plemenitošću. Iako je križa najveća sablazan čovječanstva, ipak je istina svakoga od nas. Kao što radost i veselje spadaju u životni sadržaj tako i žrtva i križ.

 

Ne bi trebalo ostati ne spremljen niti se hraniti utopijom života bez križa. Danas je to velika opasnost. Križ nam stoji u životu a nismo spremni. Križ otrežnjuje od utopije. Križ nas osvješćuje u životnim realnostima. U ovome smislu može se reći da Kristov put nije put utopije nego realni život zajedništva i ljubavi. Svako bježanje iz svijeta ne bi bilo realno.

 

Mi smo u svijetu i odgovorni smo za svijet. Odgovorni smo za dobro i zlo, odgovorni smo za mir i rat, za mržnju i ljubav. Jasno je da ne molimo da na nas padne križ, ali kad nam ga stave na ramena budimo spremni nositi ga i spašavati druge. Samo onaj koji živi za druge može u križu otkriti smisao. Tako 'prokletstvo' pretvara u blagoslov. Križ je kršćanski znak.

 

On znači pobjedu nad mržnjom i zlom. On je znak beskrajne ljubavi. Isus je svojim životom preokrenuo žalost u radost. Križ više nije znak zloće nego dobrote i ljubavi. On je radikalniji izraz parabole o pšeničnom zrnu. Ako se zrno ne raspadne neće izniknuti ni donijeti roda. Tako je i križ znak umiranja jednog života i uskrsnuće drugog. Iz križa izvire uskrsnuće.

 

Samo ako se križ prihvaća i nosi u ljubavi donosi rod uskrsnuća. Svaka patnja i svaki križ nisu po sebi put k uskrsnuću. Samo križ s ljubavlju nošen preobražava i čovjeka uskrisuje. Križ s ljubavlju nošen oslobađa nas od egoizma i površnosti. Vodi nas u dubinu našega bića. Tamo susrećemo uskrsloga Krista koji se poistovjetio sa svima koji nose teret svijeta.

 

Kad se klanjamo križu, mi se danas klanjamo Isusu i ljubavi. Klanjamo se Bogu koji nam je pokazao kako se pobjeđuje zlo i kako dolazi do pomirenja među ljudima. bez žrtve, križa i umiranja nema čuda ljubavi. Fizički križ je samo simbol životnog Isusovog križa i križeva svih ljudi.

 

U njemu smo svi solidarni. Ne možemo ga preskočiti zato danas molimo Boga da nam dadne snage da ga s ljubavlju nosimo i da se kroz njega preporodimo. Neka nas naši križevi dovedu do uskrsnuća. Amen.