Mirko Vlk
Complexio oppositorum. Politička teologija 20. stoljeća: Carl Schmitt i Johann Baptist Metz


Biblioteka: Disputatio, 1
Godina izdanja: ožujak 2022. 
Format: 14 x 22,5 cm 
Opseg: 566 str.
Cijena: 220,00 kn

Narudžbe: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Djelo aktualizira temu političke teologije, polazeći od uvida Carla Schmitta i Johanna Baptista Metza, za današnje društveno-političke prilike, kako u sekularnom društvu tako i u Crkvi. Uspoređujući dva naizgled suprotstavljena koncepta političke teologije, Schmittovu i Metzovu, djelo ističe one neizostavne karakteristike, formalni pristup i zajedničke teme, koje sadržava svaki sustavni osvrt na odnos religije i politike, odnosno politička teologija, bez obzira je li joj polazište jurisprudencija ili teologija. Pritom do izražaja dolazi važnost interdisciplinarnog pristupa u proučavanju pitanja kao što je uloga religije u pravno-političkom poretku, kao i odnos države prema vjerskim uvjerenjima vlastitih građana i religijskim institucijama koje ih predstavljaju.
Knjiga sadrži tri opsežne cjeline: 1. „Stara“ politička teologija Carla Schmitta; 2. Nova politička teologija Johanna Baptista Metza; 3. Politička teologija za 21. stoljeće: susreti, sjecišta i naslijeđe. 
„Studija Mirka Vlka  je veliko misaono osvježenje i nadahnuće ne samo za teologiju, nego i za politologiju i sociologiju.“ (prof. dr. sc. Ivica Raguž, Predgovor)