Remek djelo „Utjeha filozofije“ u suizdanju Dominikanske naklade Istina

2021 10 19 Utjeha filozofije omot

 

Dominikanska naklada Istina, u suizdanju s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost, objavila je novu knjigu, Boetijevo remek djelo „Utjeha filozofije“ (Consolatio philosophiae)“. Riječ je o prvom cjelovitom hrvatskom prijevodu jednog od najčitanijih djela nakon Biblije u srednjem vijeku pa sve do 17. stoljeća. To je djelo stoljećima određivalo filozofsku tematiku i terminologiju koja je još i danas na snazi.

 

Ovo filozofsko djelo je ujedno i književno i umjetničko djelo, s posebnim književnim žanrom. Djelo se sastoji od pet knjiga s ukupno 39 tekstova u prozi i isto toliko u stihu. Boetije „Utjehu filozofije“ piše u zatvoru, nepravedno osuđen za veleizdaju, očekujući izvršenje smrtne kazne. U takvom kontekstu Boetije, kao kršćanin, analizira smisao filozofije i propitkuje može li filozofija dati smisao ljudskom životu u graničnoj situaciji, kako na individualnoj tako i na društveno-političkoj razini.

 

Djelo je s latinskoga preveo Šimun Selak. A dvojezično, latinsko-hrvatsko izdanje s uvodom u svaku od pet knjiga, bibliografijom te analitičkim kazalom i kazalom imena priredio je Alojz Ćubelić, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Recenzenti su prof. dr. sc. Stjepan Kušar i izv. prof. dr. sc. Danijel Tolvajčić.

 

Boetije, Utjeha filozofije – Consolatio philosophiae

Godina izdanja: listopad 2021. 

Format: 16,5 x 24 cm 

Opseg: 235 str. 

Cijena: 120,00 kn

Narudžbe: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.