U Trogiru svečano proslavljen blagdan prvog hrvatskog blaženika

2021 08 04 naslovna

 

Ovogodišnja proslava započela je devetnicom u sklopu koje je održana i trodnevna duhovna priprava. Kroz devetnicu vjernike su vodili don Donald Marković, fr. Ante Kazoti, don Josip Ulić, don Marijan Šitum, don Hrvoje Dragun, fr. Jozo Čirko, a trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je fr. Ivan Dominik Iličić.

 

Na sam blagdan jutarnju svetu misu predslavio je fr. Ivan Dominik Iličić koji je predvodio i popodnevnu svečanost. Ista je započela krunicom te procesijom blaženikovim relikvijama i kipom oko starog dijela grada – Pasika. Blaženikov kip nosili su članovi Udruge Gospe od Karmela.

 

U procesiji se okupio velik broj vjernika Trogira te susjednih gradova i općina, a uz brojne svećenike uzveličali su je Zbor bl. Augustina Kažotića te članovi dominikanskog Trećeg reda. 

 

U propovijedi je predslavitelj misnog slavlja naglasio: „Dragi Trogirani, vas na osobit način pozdravljam danas kada se svi zajedno radujemo o svetkovini blaženog Augustina Kažotića koji se rodio davne 1260. godine u ovom gradu. Pitam se tko je tada slutio i mogao znati da će on postati veliki Božji čovjek, biskup, blaženik, velikan Hrvatskog naroda i sveopće Crkve, a on je to po milosti Božjoj postao. Danas ponosno i radosno slavimo njegovu svetkovinu ovdje u njegovom rodnom gradu.“ Osvrnuvši se na životopis blaženika propovjednik je naglasio kako je Augustin mnogima posredovao iskustvo Božje ljubavi i bio svjestan te moći koju Bog daje. -Na nama je da danas na poseban molimo za naš Hrvatski narod po zagovoru blaženih Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca. Blaženi Augustin nam može pomoći shvatiti da nema djelotvorne ljubavi bez primanja ljubavi Božje u liturgiji, u svetoj misi, u molitvi, u tišini pred Gospodinom, u slavljenju, u pjevanju. Tu primamo snagu od Boga, tu se s njim povezujemo, crpimo nadahnuće za poslanje koje nas čeka. Tada možemo ići potrebitima u susret, čak i neprijateljima i ljubiti ih jer smo primili snagu u liturgiji Crkve i u odnosu s Bogom. Augustin je na poseban način brinuo o siromasima, stoga ga na poseban način i častimo kao zaštitnika siromaha. Kao što je Augustin ostavio tragove Božje ljubavi u ovom gradu, u našoj domovini, u Italiji i diljem svijeta, neka Gospodin i kroz nas ostavi tragove svoje ljubavi na svim stazama kojim koračamo, zaključio je u homiliji fr. Ivan Dominik Iličić.  

 

Na kraju misnog slavlja, predslavitelju, subraći svećenicima, Zboru bl. Augustina Kažotića, okupljenim vjernicima, članovima Udruge Gospe od Karmela, fr. Ivanu Turkalju i onima koji su mu pomogli crkvu okititi cvijećem te svima koji su pridonijeli proslavi blagdana zahvalio je starješina samostana fr. Petar Galić, OP.

 

Misnom slavlju je nazočila blaženikova obitelj koja se okupila i dan uoči na misi za sve pokojne članove obitelji, a potom su na kući, koja je po predaji rodna kuća blaženog Augustina, položili vijenac i zapalili svijeće zahvalivši mu što čuva grad Trogir, što bdije nad njim i zagovara sve njegove stanovnike i goste.

 

Biskup Augustin Kažotić je dobar uzor svakom svećeniku. Ja sam sada jedan od njih i drago mi je što mi je rođak životni uzor te što poput njega mogu služiti Bogu i narodu, kazao je fr. Ante Kazoti koji je prošlu godinu zaređen za svećenika.

 

Nakon misnih slavlja vjernici su častili relikvije bl.Augustina Kažotića. U njegovu čast svi su imali prigodu nakon svečanosti počastiti se i zapjevati u klaustru samostana uz Neda Kovačeva i Rovinježove.

 

 

Tekst i foto: IRM