Duhovne vježbe za dominikanske đakone

2021 06 25 djakoni

 

Duhovne vježbe za đakone Hrvatske dominikanske provincije koji se pripremaju za svećeničko ređenje, održane su od 20. do 25. lipnja 2021. u samostanu sv. Dominika u Dubrovniku. Voditelj duhovnih vježbi bio je fr. Tomislav Kraljević - prior dubrovačkog samostana. Na duhovnim vježbama sudjelovali su fr. Matej Trupina, fr. Karlo Alan Kevo i fr. Saša Stjepan Bukvić.

 

Voditelj je govorio o identitetu i poslanju svećenika - dominikanca. Uvodno, predstavio je sliku sv. Dominika autora Henrija Matissea, francuskog umjetnika koji svetca prikazuje u habitu kao redovnika bez crta lica. Odraz je to nenametljivosti utemeljitelja Reda propovjednika koji nije htio nametati svoj lik braći te stvaralačke slobode koja krasi Red Propovjednika i svakog brata koji želi ostvariti poziv vršeći volju Božju po pravilima Reda.

 

U daljnjim promišljanjima fr. Tomislav je govorio o pozivu po primjeru apostola Filipa i Natanaela. Bog je onaj koji nas svojim pozivom izvlači iz spokoja i poziva da napustimo sigurnost i pođemo za njim. Bog to čini preko ljudi kao što je Natanaela pozvao Filip: „dođi i vidi“. Svaki put kada dopustimo da nas netko uznemiri onda nas izvlači iz hladovine naše smokve pod koju smo se sklonili kao Natanael da bismo susreli Isusa koji nas već poznaje. Poći za Njim znači susresti se s braćom i sestrama te dopustiti da nas ljubav mijenja usprkos slabostima i protivljenjima. Postati „istinski Izraelac u kojem nema prijevare“ znači izgraditi život u molitvi i opraštanju kroz zajednički život s braćom u samostanskoj zajednici.

 

Đakonima je tako završila priprava za skorašnje svećeničko ređenje koje će biti u utorak, 29. lipnja 2021. u samostanu Kraljice sv. Krunice u Zagrebu s početkom u 19 sati.