Svečano otvoren muzejsko-galerijski prostor u dominikanskome Samostanu u Bolu

2021 06 12 ss naslovna

 

U povodu obilježavanja 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u petak 11. lipnja svečano je otvoren muzejsko-galerijski prostor u sklopu dominikanskoga Samostana Sv. Marije Milosne u Bolu na Braču.

 

Na restauraciji umjetnina i arhivske građe te na realizaciji muzejske zbirke sudjelovala je nekolicina državnih ustanova na čelu s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske te privatna poduzeća i pojedinačni restauratori.

 

Muzejska zbirka sadržava vrijedna umjetnička djela i arheološke predmete, liturgijsko posuđe i liturgijske knjige, crkveno ruho, brojne vrijedne rukopise, isprave i kodekse te knjige. Zanimljiva je i vrijedna numizmatička kolekcija s vrlo rijetkim primjerima antičkog novca. Izlošci obuhvaćaju razdoblje od prapovijesti, preko antike do 18. stoljeća. Za vrijeme sanacije prostora muzeja obnavljani su i određeni muzejski eksponati – od kojih neki dosad još nisu bili dostupni široj javnosti – poput plašta iz prve trećine 18. stoljeća i moćnika s likom Krista Spasitelja iz 15. stoljeća. Novi postav muzeja čine, primjerice, zavjetni darovi bolskih vjernika, tzv. „Gospino zlato“, odnosno „Gospin nakit“, od kojih neki datiraju i iz vremena osnivanja bolskoga Samostana.

 

Na početku programa otvorenja uzvanicima se obratio domaćin fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, koji je u svojem obraćanju istaknuo svoje zadovoljstvo što je baš u godini kad hrvatski dominikanci slave svoj Jubilej otvoren novouređeni muzejski prostor te istaknuo želju da postane duhovna oaza bogate baštine Bola i Hrvatske.

 

Provincijal je potom zahvalio voditeljima konzervatorskih radova i postava muzejske zbirke dr. sc. Radoslavu Bužančiću i dr. sc. Vanji Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu, zatim gospođama Renati Andjus i Karmen Gagro koje su priredile liturgijsko srebro i „Gospin nakit“ te projektantici sanacije Mirjani Kovačić, dipl. ing. građ., iz poduzeća Genista iz Splita. Isto tako fr. Slavko Slišković zahvalio je izvođaču radova, poduzeću Rocoso iz Trogira. Na restauraciji umjetnina i arhivske građe sudjelovali su Hrvatski restauratorski zavod i Državni arhiv u Splitu te restauratori: Renata Andjus, Maja Veliconga Novoselac, Ivan Gagro, Giuseppe Savà, Zrinka Savà i Tihana Višić, istaknuo je provincijal. Osim izvođačima radova fr. Slavko je uputio zahvalu i dominikancima koji su dali poseban doprinos u realizaciji ovoga projekta: svome prethodniku fr. Anti Gavriću, u čijem mandatu je započela obnova, i tadašnjem ekonomu Provincije fr. Kristijanu Draganu Raiču, zatim sadašnjem ekonomu fr. Zvonku Džankiću te starješinama Samostana fr. Damiru Šokiću – koji je bio starješina u počecima obnove muzejske zbirke – i fr. Mihaelu Mariju Tolju, sadašnjemu starješini.

 

Zatim je zbirku predstavila voditeljica konzervatorskih radova i cijeloga postava dr. sc. Vanja Kovačić, koja je istaknula posebnost i značaj ovog iznimnog blaga kulturno-umjetničke baštine koju dominikanci tako brižno čuvaju. Osim predstavnika kulturnih institucija otvorenju su prisustvovali i predstavnici državne te lokalne vlasti. Uzvanike je pozdravila i načelnica Općine Bol gđa Katarina Marčić, koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u financiranju obnove i na samoj obnovi muzejskog prostora. Istaknula je njegov izniman kulturno-povijesni značaj te kako ovakav sadržaj uvelike doprinosi bolskoj turističkoj ponudi. Zatim se uzvanicima obratio i gosp. Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije gosp. Blaženka Bobana, koji je naglasio koheziju kulturnog turizma sa sportskim turizmom budući da se otvorenje muzejskoga prostora poklopilo vremenski i s WTA teniskim turnirom koji se održava u Bolu. Na kraju je prigodni govor održao i dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek. Naglasio je važnost čuvanja kulturnoga i duhovnoga blaga na reprezentativan, suvremen i dostojan način. Gosp. Poljičak istaknuo je kako se, osim vrijednih umjetnina koje netko ovdje može pogledati, također može vidjeti i tko su Hrvati kao narod, te kako iako nisu tako brojni i nalaze se na relativno malom teritorijalnom prostoru, na svjetskoj karti kulture, duhovnosti i opstojnosti zaista mogu pokazati pravo bogatstvo. Ovaj muzejski postav, smatra gosp. Poljičak, može Hrvatskoj biti na ponos.

 

Svečanost otvaranja obogatio je i glazbeni program. U prvome dijelu nastupio je Trio Veljak, dok su u drugome dijelu nastupili Klapa Šufit i KUD Jedinstvo. Program je moderirala Ana Buljat, a svečano otvorenje popratili su i različiti mediji.