Hodočašće na Trsat

2018 06 18 brat naslovna

 

Laičko bratstvo sv. Dominika hodočastilo u Rijeku

 

U subotu, 16.lipnja laičko bratstvo sv. Dominika krenulo je na hodočašće u Rijeku, ili točnije rečeno na Trsat, u marijansko svetište Gospe od Milosti. Na ovaj stari brijeg ponad grada Rijeke krenulo je nas petnaestak u nekoliko automobila.

 

Ispratio nas je naš blaženik, Augustin Kažotić , pod čijim smo se kipom okupili rano ujutro i s blagoslovom fr. Domagoja Augustina Polanščaka krenusmo put zapada prema našem odredištu. Vrijeme idealno, pomalo svježe nakon obilnih proloma oblaka koji su prije nekoliko dana „potopili“ Zagreb.

 

Uz razgovore ugodne i molitvu stigosmo nešto malo prije svete mise koja je započela u 10 sati. Mnoge generacije prije nas stoljećima su hodočastile na ovo mjesto ispunjeno neobičnim mirom koji se ne nalazi u vrevi i buci grada.

 

Visoko na brijegu, baš onako kao što želi svatko tko želi susresti Gospodina, biti mu bliže nego inače , u visinama, nalazi se svetište Gospe Trsatske , Gospe od Milosti.

 

Hodočasnici iz čitave Hrvatske, a i iz obližnje Slovenije, zajedno su molili i utjecali se svojoj nebeskoj Majci, za sve svoje drage koji nisu mogli biti u tom zajedništvu, koji nose svoje križeve na tijelu, duhu i duši, povjeravajući sve svoje brige, teškoće i gorčine Njoj koju nam je sam Gospodin dao za Majku. Ona je sama Milost i Dobrota, Nježnost i Milina, onako kako samo majka može biti. Posebno smo se , nakon razgledavanja zavjetnih darova u kapelici Svetišta, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme, obraćali Gospi , svatko sa svojim vapajem za pomoć u svim nevoljama i tjeskobama.

 

Nakon ručka i naleta nekog čudnog vjetra koji je oborio veliki i teški suncobran , pogodivši nižepotpisanu u lakat, zamalo i u glavu ( ali tu je očito Gospa intervenirala da ne bude gore) i prolivši nam vino, te nakon razgledavanja stare kule na Trsatu, krenusmo put Rijeke k našim dominikancima u samostan...

 

Nakon molitve časoslova i kave na riječkom Korzu, uzbuđeni zbog nadolazeće nogometne utakmice na kojoj igra naša reprezentacija, krenusmo za Zagreb…Bogu hvala, Hrvatska je pobijedila 2:0. Srce vatreno !Neopisivo! Neopisivo kao naše prekrasno hodočašće

 

Vjera Mrvelj