SVETI JACINT IZ POLJSKE

17. kolovoz

 

jacintizpoljske1

 

 


Jacek, Jacko (Jakov) u XIV. st. nazvan Hyacinthus (zumbul), rodio se krajem XIII. st. u Kamiénu, u wroclawskoj biskupiji. Kao kanonik krakovske Crkve, u Rimu je prigrlio Red propovjednika. Sljedeće je godine sv. Dominik poslao njega i brata Henrika iz Moravske da prošire Red u Poljskoj.

 

Već 1222. osnovali su samostan u Krakovu. No 1225., Gerard iz Wroclawa, prvi poljski provincijal, razaslao je krakovsku braću na četiri strane. Jacint je osnovao samostan u Gdañsku u Pomeraniji, a zatim u Kielu, gdje je živio od 1229. do 1233. Odlikovao se neporočnošću života i sinovskom odanošću Gospi. Mnogo je radio među pravoslavnima i katolicima u onom kraju, a grad je napustio malo prije nego je knez Vladimir Rurikovič odatle protjerao braću.

 

Priča se da se na njegovim putovanjima dogodilo poznato čudo: kad je trebao prijeći rijeku Vislu, rasprostro je plašt po vodi te je prešao kao po suhu skupa s pratiteljima, koji su nosili presv. Oltarski Sakrament i kip blažene Djevice. Preminuo je u krakovskom samostanu 15. kolovoza 1257. Klement VII. proglasio ga je 1527. blaženim, a Klement VIII. svetim 17. travnja1594.