• Propovjednici Istine – Samostan i crkva Svetoga Križa, Dubrovnik - Gruž (nastavak 4/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – epizoda 5/12

  • 1

Samostan Bol

 

Dominikanski samostan
Anđelka Rabadana 4
21 420 BOL na Braču
Tel.: 021/778-000 (centrala)
Fax: 021/635-533
Tel. u župi: 021/642-029

 

Dominikanski samostan u Bolu na Braču osnovan je 1475. godine. Sačuvana je izvorna darovnica bračkog kneza (1475.) kojom se redovnicima poklanja zemljište za gradnju samostana, istočno od naselja. U svojoj povijesti samostan nije bio izložen jačim neprilikama. Održao se do danas, u sjeni starih borova, na istom mjestu gdje je prije pola milenija podignut, uz preinake i dogradnje.

 

Najnovije preuređenje izvršeno je od 1963. do 1970. godine. Crkva se gradila u etapama, a završena je 1566. Današnji je izgled dobila 1633. godine kad je bolska Bratovština sv. Ružarija, uz pomoć svih mještana, dogradila još jedan sjeverni brod. Duhovno-kulturni utjecaj ovog otočkog samostana bio je vrlo plodan. Iz radova objavljenih u spomenici tiskanoj povodom proslave petstogodišnjice samostana dobiva se uvid u značenje ove redovničke nastambe na južnim padinama otoka Brača. U samostanu se nalazi biblioteka s rijetkim primjercima starijih izdanja knjiga, a ima i rukopisa.

 

Danas su knjige, umjetnine i ostali vrijedni predmeti smješteni u muzej koji je zasebna ustanova u sklopu samostana. Među slikama istaknuto mjesto zauzima oltarna pala "Bogorodica sa svecima" koja je potekla iz radionice Jacopa Tintoretta. U crkvi je, na kasetiranom stropu ispod pjevališta, niz slika koje predstavljaju dominikanske svece izradio domaći slikar iz 17. stoljeća, Tripo Kokolja. U vremenu između dva svjetska rata bolski je samostan bio na glasu zbog zavoda i klasične gimnazije.

 

Tu su se školovali ne samo mladići koji su imali nakanu stupiti u Dominikanski red, već i drugi koji su se opredijelili za neko građansko zvanje. Mnogi učenici nekadašnje dominikanske gimnazije danas, kao zreli ljudi, zauzimaju položaje u javnom životu.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault