Ispis

2021 03 29 cv naslovnagif

 

Cvjetnica, Nedjelja muke Gospodnje svečano je obilježena u Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika u Trogiru. Pridržavajući se epidemioloških mjera, vjernici su sabrano ušli u Veliki tjedan.

 

 

Budući da je Nacionalni stožer pozvao vjernike i svećenstvo na odgovorno ponašanje tijekom nadolazećih blagdana, procesije maslinovim granama nije bilo.

 

Svečano misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić, OP koji je na samom početku, uz asistenciju bogoslova Ivana Turkalja, blagoslovio maslinove grančice.

 

U propovijedi je predslavitelj naglasio: „Palmine grančice govore nam o tome kako su Isusa svečano dočekali pri ulasku u Jeruzalem, a poslije ga izdali. Mnogi od onih koji su klicali „Hosana Sinu Davidovu. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“ kasnije kliču „razapni ga!“ . U tome se razotkriva što tko nosi u srcu.

 

Jednima smeta, treba ga razapeti, drugi se boje priznati ga, treći ga izdaju poput Jude. Tu su i oni poput Petra koji ga je zatajio. Njegov položaj podsjeća na mnoge kršćane koji bi živjeli vjeru, ali ne bi bili blizu Isusa kad je muka i kad je teško.

 

Petar, kad je zatajio Isusa, izdaleka promatra kako ga maltretiraju, čak se u jednom trenutku priključuje stražarima i grije se. Dakle, mi bismo bili kršćani samo kada nam je lijepo, a čim zagusti sakrij se svatko u svoju rupu i grij se poput Petra. Trebamo biti blizu Isusa i kad je najteže.

 

Isus traži naše srce, da mu se otvorimo i da On postane naš život.“ , kazao je fr. Petar u nadahnutoj homiliji.

 

Najavivši događaje koji slijede u Velikom tjednu starješina dominikanskog samostana zamolio je vjernike da se pridržavaju epidemioloških mjera koje je uveo Nacionalni stožer.

 

 

 

Ivana Rinčić

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s