Ispis

2020 10 01 st d II

 

Studijski dani za dominikanske studente, koji se održavaju pod naslovom „Odgovornost u digitalnom svijetu“ u Samostanu Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, nastavljeni su 30. rujna. Predavač drugoga dana bio je Silvio Parisi, struč. spec. ing.

 

Uz uvodne pozdrave fr. Anto Gavrić, regens studija Hrvatske dominikanske provincije, predstavio je predavača studentima.

 

„Osobni podaci – zlato današnjega doba. Privatnost i nadzor u digitalnom svijetu“ naslov je predavanja kojim je gospodin Silvio Parisi uputio studente u povijest prikupljanja podataka na mreži. Prikupljanje osobnih podataka vezano je uz razvitak ciljanog oglašavanja kod mrežnih tražilica.

 

Kako bi se unaprijedio i personalizirao način korištenja internetom, uvedeni su korisnički profili koji sabiru osobne informacije korisnika interneta iz triju izvora: od samog korisnika, od treće strane koja je ovlaštena dati te informacije i iz aktivnosti korisnika.

 

Kao sredstvo prikupljanja korisničkih informacija iz aktivnosti korisnika rasprostranjeno je korištenje tzv. kolačića. S takvim razvitkom, prikupljanje podataka se ubrzo razvilo u znanost koja primjenjuje psihološka, matematička i ostala povezana znanstvena dostignuća. 

 

No, tamna strana prikupljanja podataka je što su osobni podaci postali roba kojom se može trgovati. Tako je započela agregacija podataka u koju su uključene sve tvrtke koje imaju pristup određenim korisničkim osobnim podacima (Facebook, Google, Instagram, Twitter i sl.). U novonastaloj situaciji „besplatni servisi naplaćuju u osobnim podacima“, ističe predavač. Spomenuvši veliki skandal curenja podataka s Facebooka od prije nekoliko godina, gosp. Parisi, prikazao je kontekst u kojem je nastala Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). 

 

Nakon rasprave studenata s predavačem o relevantnim temama vezanim uz predavanje, slijedio je praktičan dio studijskog dana. Na prigodnoj radionici predavač je uputio studente na open source programe i aplikacije koji se ističu po sigurnosti s obzirom na zaštitu podataka, a zatim je na nekoliko primjera pokazao kako takvi programi i aplikacije u većoj mjeri brinu o zaštiti osobnih podataka.

 

2020 10 01 s p

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s