Ispis

2020 09 30 st d naslovnagif

 

U dominikanskom Samostanu Kraljice svete Krunice na zagrebačkoj Koloniji 29. rujna započeli su studijski dani za dominikanske studente na temu „Odgovornost u digitalnom svijetu“.

Studenti su imali priliku slušati o digitalnim medijima, komunikaciji i odnosima s javnošću i mogućim zloporabama navedenih u digitalnom okruženju. Prvoga dana predavanja su održali izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti i prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija.

 

Nakon uvodnog pozdrava fr. Ante Gavrića, regensa studija Hrvatske dominikanske provincije, i predstavljanja predavača, prvo predavanje, „Komunikacija i mediji digitalnih naraštaja“, održao je prof. dr. sc. Danijel Labaš. Otvorivši pitanja o načinima komunikacije i sadržajima kojima su digitalni naraštaji izloženi, predavač je nastojao uputiti studente u probleme s kojima se susreću mladi u komuniciranju putem digitalnih medija.

 

Načini komuniciranja na internetu općenito otkrivaju emocionalnu nepismenost i neopreznost kod većine korisnika digitalnih sredstava komunikacije. Probleme koji se mogu susresti u komunikaciji digitalnim sredstvima prof. dr. sc. Labaš sažima na tri: osamljenost, digitalnu demenciju i ovisnost o internetu. S druge strane, fenomen raširen među mladima poput „sekstanja“, tj. komunikacije seksualnim sadržajima, otkriva brojne prijetnje za mentalno zdravlje mladih. Komuniciranje takvim sadržajem nije bezazleno, ono vodi u čitav niz mentalnih problema, od narušavanja mišljenja o sebi i depresije, sve do samoubilačkih pomisli i anksioznosti.

 

„Digitalni mediji i medijske manipulacije“ tema je o kojoj je predavao izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj. Funkcionalnost medija je, kazao je predavač, neosporiva, istakavši pritom njihove glavne koristi. Ipak, treba naglasiti različite manipulacije kojima se izlažu korisnici medija, kao što je ustupanje mogućnosti pristupa osobnim informacijama. Manipulacije tekstom, slikama i videima dio su stvaranja slike u javnosti o nekim stvarnostima.

 

Najbliži primjer studentima je stvaranje slike o Crkvi koje često pokazuje opća obilježja manipulacije: poopćavanje, zanemarivanje druge strane, izvlačenje iz konteksta, nedosljedno citiranje i slično tome. Za stvaranje pozitivne slike u medijima izv. prof. dr. sc. Kanižaj je istaknuo djelovanje influencera i postavio pitanje prisutnosti katoličkih influencera te tako potaknuo studente na promišljanje o potrebi prisutnosti i dostupnosti dobrog sadržaja u mrežnim medijima.

 

Trećim predavanjem „Odgovornost i komunikacijska pravila u digitalnom svijetu“ prof. dr. sc. Danijela Labaša studenti su saznali o promjeni komunikacijske paradigme otkad je nastupilo tzv. digitalno doba. Utjecajem novih medija došlo je do promjene načina komuniciranja među ljudima – to se očituje pod antropološkim, sociološkim, psihološkim i etičkim aspektima.

 

U tom vidu profesor Labaš ističe stvaranje osobnog identiteta pod pseudonimom, „pseudonimnost“, kao jedan fenomen koji se pojavljuje u mrežnom okruženju i može biti u raskoraku sa stvarnim identitetom. Međutim, postojanje mrežnog okruženja, kao i „građanina“ takvog okruženja, razvilo je i skup pravila pravilnog ponašanja na mreži zvanog netiquette. Skup pravila koji nas informira o prikladnom ponašanju na internetu može služiti kao svojevrsni bonton i tako olakšati promjene načina komuniciranja, kao i poboljšati odnos s drugim korisnicima interneta.

 

Po završetku govora o odgovornom komuniciranju u digitalnom svijetu izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj je s temom „Neodgovorna ponašanja i nasilje u virtualnom okruženju“ nastojao dati primjere neodgovorne komunikacije. Takve komunikacije često imaju posljedice, psiho-fizičke rane koje nose žrtve tzv. cyberbullyinga, odnosno nasilja na internetu.

 

Kroz nekoliko primjera prikupljenih na platformi Utočište hrabrih online (UHO), moglo se zaključiti: roditelji rijetko postavljaju djeci ograničenje kod korištenja interneta; od doba kad počinju koristiti internet djeca su gotovo uvijek izložena nasilju preko interneta; nasilje nad djecom i odraslima najčešće je seksualne i ekonomske naravi. Predavač je naglasio da te probleme treba imati u vidu kad se u pastoralu radi s djecom kako bi se, nasuprot mrežnom okruženju, gradio jedan prostor povjerenja i razumijevanja.

 

Peto i posljednje predavanje prvoga dana predavači su održali zajedno: prof. dr. sc. Danijel Labaš tematizirao je odnose s medijima, a izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj odgovornost u javnosti. Dok je prvi predavač ponudio praktične savjete pri korištenju različitih sredstava za objavljivanje – poput priopćenja, konferencija za medije, i sl. – drugi je naglasio odgovornost koju svatko treba imati pri stvaranju javne slike. Predavanje je popraćeno radionicom na kojoj su dominikanski studenti mogli u praksi naučiti o čemu je potrebno voditi računa kod pisanja priopćenja, organiziranja konferencija za medije i javnom nastupu.

 

Sva predavanja bila su popraćena tematskom raspravom o pitanjima vezanim za zakonitosti i probleme komunikacije u mrežnom okruženju. Glavni se naglasak stavio na traženje konkretnih rješenja kako bi u aktivnostima dominikanskih zajednica braća studenti mogli ozbiljnije pristupiti problemima s kojima se današnja djeca, mladež i odrasli susreću.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s