SV. LJUDEVIT BERTRÀN

9. listopad

 

ljb1

 

 

Rođen je 1. siječnja 1526. u Valenciji, u španjolskoj pokrajini Kataloniji, od plemenitih i pobožnih roditelja. Protiv očeve volje, sa 16 godina, napustio je očinski dom hoteći ući u samostan sv. Jakova. Premda je bio vraćen kući i odbijen kad je htio ući u Red propovjednika, potajno se približavao samostanskom kapitulu i slušao opomene.

 

Konačno su mu dopustili obući habit Reda 26. kolovoza 1544. iako su se roditelji još protivili. Svom se snagom trudio oživotvoriti savršenu sliku brata propovjednika te je tako postao ostvarena “ideja” Reda i uzor novacima koji su mu bili povjereni. Ujedinjujući strogost življenja s apostolskom revnošću za širenje vjere, isposlovao je dopuštenje da pođe u daleke krajeve Amerike, u današnju Kolumbiju, što je 1562. i ostvario.

 

Ondje je proveo sedam godina, odlučno se zauzimajući za urođenike. Mnoge je od njih priveo k svjetlu Evanđelja; dok je govorio svojim jezikom, oni su ga čudesno shvaćali. Upućivao ih je u uljudbeno ponašanje i branio od ugnjetavačâ, hrabro nastupajući  protiv konkvistadora, na što ga je poticao Bartolomej de las Casas. Vrativši se 1569. u domovinu, apostolskim se službama sav posvetio obnovi kršćanskog i redovničkog života, još odlučnije nastojeći oko svetosti kojoj je glavno obilježje strah Gospodnji.

 

Preminuo je u Valenciji 9. listopada 1590. Klement X. ubrojio ga je 12. travnja 1671. među svece. Njegovo tijelo je 1936., za vrijeme građanskog rata, bilo spaljeno