SVETI PETAR IZ VERONE

4. lipanj

 

petarizverone

 

 


Rođen je krajem XII. st. u Veroni, u Italiji, od roditelja manihejaca, ali se kao dječak obratio na katoličku vjeru. Kao mladić je otišao studirati u Bolognu, gdje je prigrlio Red, potaknut propovijedanjem sv. Dominika; od njega je primio i redovničko odijelo.

 

Posvetio se propovijedanju katarima te je, po uzoru na sv. Dominika, služeći se dijalogom kao evanđeoskim pravilom, postao glasnik i svjedok Evanđelja spasenja. Čudesno poduprt darovima Duha Svetoga, nepoštedno se trudio oko širenja i obrane vjere. U brizi za njezino promicanje među pukom, osnovao je Udruge vjere i Bratovštine za pohvale bl. Djevice Marije. Kao ljubitelj i pristalica bratskog života, revno je promicao zajednički život te ga je kao prior mudro uredio i odvažno branio.Vrlo brižan za duhovno dobro sestara, s velikom ih je ljubavlju savjetovao i hrabrio te im kao duhovni vođa bio od velike koristi.

 

U posljednje vrijeme života, promaknut u službu inkvizitora polovicom 1251., svoje je apostolsko poslanje obavljao uspješno i s najvećom čovječnošću. Kad se 6. travnja 1252. vraćao iz Coma u Milano, bio je ubijen mačem krivovjeraca “zbog ljubavi prema vjeri i zbog poslušnosti rimskoj Crkvi”; umro je ispovijedajući i posljednjim silama Vjerovanje, koje je zapečatio vlastitom krvlju. Jedan od njegovih ubojica, Carino, poslije je stupio u Red. Inocent IV. uvrstio ga je 9. ožujka 1253. u popis svetaca i odredio da mu se blagdan slavi 29. travnja. No, nakon najnovije obnove liturgijskog kalendara, blagdan se slavi na današnji dan, kad su bile prenesene njegove moći (1340.).