BLAŽENA OZANA KOTORSKA

 

27. travanj

 

ozana

 

 

 

Rođena je 25. studenog 1493. u mjestu Relezi, u današnjoj Crnoj Gori, kao Katarina (Kate) Kosić. Jedan je kasniji autor (S. Razzi) pretpostavio da je njezina obitelj bila pravoslavna, no onda bi, došavši u Kotor, prije nego je postala članica jednoga katoličkog reda, bila morala prijeći u Katoličku Crkvu, a ipak o tome nema nigdje ni spomena! Mladenaštvo je provela kao pastirica. S četrnaest godina zaposlila se kao služavka u kući kotorskog plemića Aleksandra Buće.

 

Preko njegova brata, dominikanskog provincijala fr. Vinka, povezala se s dominikanskim trećoredicama u Kotoru. Uzela je redovničko ime Ozana. Slušajući na Veliki petak propovijed o Isusovoj muci i smrti, odlučila je da će, Isusu za ljubav, provesti ostatak života kao “zatvorenica”. Od 1514., kao “zazidana djevica” provela je sedam godina u sobici pokraj crkvice sv. Bartolomeja. Nakon toga se preselila u ćeliju kod crkve sv. Pavla.

 

Takvim načinom života proživjela je 51 godinu, vršeći snažan vjerski i društveni utjecaj na Kotor. Jedni su joj se preporučivali u molitvi, drugi tražili savjete u najrazličitijim životnim prilikama. Karizmatički nadarena, Ozana je utjecala na smirivanje svađa među građanima i političkim skupinama. Umrla je na glasu svetosti 27. travnja 1565. Njezino neraspadnuto tijelo čuva se u zbornoj crkvi Sv. Marije u Kotoru, gdje je štuju ne samo katolici nego i pravoslavci. Pio XI. odobrio je njezino štovanje 21. prosinca 1927., moleći njezin zagovor za jedinstvo kršćana.