Susret ministranata Hrvatske dominikanske provincije


nalsovnaministranti09Bol na Braču, 17. travnja 2009. – Prvi susret ministranata Hrvatske dominikanske provincije održan je od 14. – 16. travnja 2009. u u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu. Sudjelovalo je oko četrdeset poslužitelja oltara iz Dubrovnika, Bola, Splita i Zagreba u dobi od 12 do 15 godina.


Po dolasku iz svojih gradova u Split u utorak 14. travnja oko 13 sati, ministranti iz Splita su u Samostanu sv. Katarine srdačno dočekali i ugostili svoje kolege iz Dubrovnika i Zagreba. Nakon upoznavanja i okrjepe, domaćini su poveli goste u razgledavanje grada. U 16 sati svi su se zajedno ukrcali na katamaran za Bol, gdje su uplovili u 17 sati.

 

Sudionici su se smjestili po gostinjskim sobama Dominikanskog samostana u Bolu. Tog dana susret je otvoren molitvom večernje i svetom misom u 18.30 sati koju je predvodio fr. Mihael Mario Tolj uz koncelebraciju fr. Nikole Nose i osebujnu poticajnu animaciju fr. Petra Galića, provincijskog promicatelja zvanja. Liturgijsko pjevanje pratio je na gitari dominikanski sjemeništarac iz Splita Dario Pavlinović.

 

Nakon večere u 19.30 sati domaćini iz Bola poveli su nas u šetnju svojim prelijepim mjestom. Kako je većina ministranata zaljubljena u nogomet, omogućeno im je te večeri gledanje televizijskog prijenosa Lige prvaka do 22.30 kada su otišli na počinak.
Drugi dan susreta započeo je jutarnjom molitvom u 7.30 sati te doručkom u 8 sati. Sportska nadmetanja u različitim disciplinama odvijala su se na obližnjem igralištu počevši od 9 sati do ručka u 12. 30 sati i poslije podne od 15.30 do večernje molitve i svete mise u 18.15 sati koju je predvodio fr. Nikola Leopold Noso. Nakon ručka dio ministranata je otišao u šetnju do najljepše jadranske plaže Zlatni rat udaljene oko 3 km od samostana. Nakon večere od 20.30 do 22.30 održana su četiri kviza znanja s temama iz evanđelja, liturgije i ministriranja, vjeronauka i nekoliko detalja vezanih uz sadašnjeg papu. Izmoreni događanjima ispunjenog dana, ministranti su prije 23 sata utonuli u san.

 

Trećeg dana susreta, nakon jutarnje molitve i doručka, nastavljena su preostala sportska natjecanja od 9 – 12 sati kada je bio ručak i zajedničko fotografiranje. Starješina bolskog samostana fr. Damir Šokić je nakon ručka uručio pehar pobjedničkoj ekipi iz Splita i svima podijelio prigodne uspomene na ovaj susret. U 13.45 sati sudionici su krenuli svojim kućama s autobusne postaje u Bolu. Zajedno su putovali preko Brača do Supetra i potom trajektom do Splita gdje su stigli u 16.30, a onda svaka skupina prema svom odredištu.

 

Rezultati po discplinama (pobjednci): Trčanje 100 m (Jure Šćepanović, Bol), trčanje 200 m (Zvonimir Roko, Dubrovnik), trčanje 400 m (Jure Šćepanović, Bol), trčanje 800 m (Dario Pavlinović, Split), skok udalj s mjesta (Dario Pavlinović, Split), skok udalj iz zaleta (Jure Šćepanović, Bol), potezanje konopa (ekipa iz Splita), potezanje klipa (Dario Pavlinović, Split), kamena s ramena (Dario Pavlinović, Split), nogomet (ekipa iz Splita), rukomet (ekipa iz Splita), košarka (ekipa iz Splita), sklekovi (Đivo Kresić, Dubrovnik), trčanje na jednoj nozi (Jure Šćepanović, Bol), stajanje na jednoj nozi (Đivo Kresić, Dubrovnik), kviz 1 (Dario Pavlinović, Split), kviz 2 (Jure Šćepanović, Bol), kviz 3 (Marko Ercegović, Split) i kviz 4 (izjednačeno). U ukupnom poretku, prvo su mjesto osvojili ministranti iz Splita s 355 bodova, na drugom mjestu su ministranti iz Dubrovnika s 275 bodova, a treće mjesto dijele zajedno ministranti iz Bola i Zagreba s 215 bodova.


Ovaj provincijski ministrantski susret u organizaciji promicatelja za zvanja fr. Petra Galića i njegovih pomoćnika te uz neizostavnu logističku potporu starješine bolskog samostana fr. Damira Šokića  u potpunosti je uspio i nadmašio naša očekivanja. Navedeno se može iščitati s lica ministranata, iz sklopljenih novih prijateljstava, radosnog zajedničkog druženja i novog podstreka kojeg su dobili za vršenje svoje službe poslužitelja oltara. Stoga ćemo učiniti sve da se ovo događanje nastavi i slijedećih godina i postane tradicionalno.