C - 34. KRIST KRALJ

kk 

 

 

(Lk 23, 35-43)

 

 


Kristov je život završio na križu. Ovaj završetak postavlja mnoga pitanja. Pitanja postavljaju i oni koji se dive osobi Isusa Krista, kao i oni koji nisu njegovi sljedbenici. Je li to njegov neuspjeh? Zar je on živio od iluzije i sna? Nepravda trijumfira i nastavlja trijumfirati u svijetu. Isus je doživio neuspjeh prema onima koji mu se protive. To im se sviđa radi njihova Zakona, njihova shvaćanja religije, itd. Nadao se božanskom svijetu, a snašao ga je zločesti.

 

Ljubio je čovjeka, a on ga je odveo na križ. Kakav plan i program Božji s Isusom? Tko je taj čovjek koji umire kao Isus? Umire tako pravedno i mirno bez proklinjanja, dapače, opravdava svoje neprijatelje i suce. Svakom zlu pristupao je s dobrotom. Nije došao da smakne svijet, nego da ga spasi. Isusov je vrhunac slave: milosrđe se pokazuje jače od mržnje i time započinje ili bi trebalo započeti Isusovo kraljevstvo, kraljevstvo ljubavi i dobrote.

 

S Isusom započinje umiranje mržnje i zla u svijetu. Ah, započni Gospodine sa svojim kraljevstvom. Tvoje kraljevstvo nema obrambeni karakter, ti ga smještaš u ranjena i poštena srca. Isus je učitelj i spasitelj onih koji vjeruju u dobro i ljubav, bratstvo i zajedništvo čovječanstva. Opasnost mu je vječna da ga se zakralji, ne radi njega (ako se ne ide na križ kao i on), nego radi sebe. Zakraljujući tebe hoće zakraljiti sebe i sjediti u tvojim dvorima (H. Džubran, Prorok). Ljudi su te otkrivali kao Boga i spasitelja, kao brata i prijatelja, a ne kao kralja! Zakraljiti su te htjeli tvoji protivnici – a sada se događa da te zakraljuju tvoji i time te otuđuju od izmučenog ljudskog srca.

 

Isuse, ja te danas ne želim zakraljiti - draži si razapet i s trnovom krunom nego li na kraljevskom tronu i sa zlatnom krunom. Onakav kakav jesi moj si spasitelj, a ako te zakraljim odmaknut ću te od sebe. Sa mnom se više neće događati kao s tobom, odnosno, teško ću te susretati u svojem životu.

 

Isus je najbliži najmanjima i obespravljenima. Tamo gdje su gladni, žedni, bolesni i zatvoreni... tamo je proslavljeni Isus. Bio si, Isuse, protiv svakog vladanja (a kralj vlada) ljudskim životom i duhom. Bio si osloboditelj! Kad si na križu ja ću te zamoliti da baciš svoj pogled na mene, a kad bi bio na kraljevskom tronu tada ja ne bih moga biti blizu tebe. Ti nas tješiš na križu i pod križem. Ne s kraljevskog trona.


 (TI) Isus otvara oči sljepoći.
 Isus liječi bolesni život.
 Isus otvara viziju na dobro i izvlači iz zla. Spašava. Ti odbi kraljevstvo, a tvoji ga prihvatiše. Čak i zlatna žezla. Kakva ludost kršćanstva i svijeta!


Isus je ubijen, ali je prelomio ovu našu povijest koja ga više ne može izbaciti iz sebe, a da s njime ne umre čovjek. Više te ne možemo okruniti, niti zlatnom niti trnovom krunom, ali te zato svi u srcu možemo osjetiti. Isus je probudio usahlo srce i rastjerao ljudske predrasude. Nudio je zanos i umro u zanosu ljubavi (E. Renan).

 

Otvorio si oči ljudima da čovjeka cijene ne po kruni već po ljubavi u srcu. Ne po moći već po dobroti, ne po ideologiji već po plemenitosti. Istina i ljubav tvoje su kraljevstvo. Zato čovječanstvo tebi duguje ono najbolje. Ako bi se i govorilo o Isusu kralju tada se ne bi to odnosilo na vlast i moć, nego na obljubljenost, na istinu i ljubav, pravdu – na Blaženstva. Isus je s onima iz Blaženstva. Isus je došao svjedočiti istinu života.

 

Njegov primat je primat ljubavi, a ne vladanja. Kakva muka da započne njegovo kraljevstvo? Još je sve na prvom danu, još Isusa u njegovim najmanjim razapinju, pljuju, itd. Međutim, ti si svojima istinski "kralj", ti si brat i sluga. Ti si došao služiti, ne suditi. Kralj si drukčiji od svih kraljeva.

 

Nitko nije toliko bježao od vlasti kao Isus, a ušao je u ljudska srca više nego li itko u ovoj povijesti. Nitko nije tako ružno "poražen" kao Isus, a izišao kao pobjednik. Nitko nije toliko i tako ljubio kao Isus. Isus je spasitelj jer je postao jednak običnim ljudima. Obične ljude je "pretvorio" u Božje sinove i kćeri. Prije njega samo su neki bili Božji, poslije njega svi smo postali. Zato se on nama objavljuje kao prijatelj, brat, spasitelj... Prošla su ovozemaljska kraljevstva, pali su tronovi a ti si uskrsnuo da budeš sa svakime od nas. Izišao si iz groba da se vratiš u naša srca.