Završilo obilježavanje Jubileja u Sloveniji

2016 11 28 zavrsetak slovenija

 

Izvješće o proslavi 800. obljetnice Reda u Sloveniji

 

U petak, 18. studenog u Petrovče u sklopu obilježavanja 800. obljetnice Reda, predstavljene su dvije knjige: Sveti Dominik, prorok našeg vremena i Bacite mreže i zaronite duboko, živjeti krštenje i krizmu. Predstavljanju su uz slovenske dominikance nazočili biskup iz Celja mons. Stanislav Lipovšek, dominikanski bogoslovi iz Zagreba, g. Srećko Reher...

 

U subotu, 19. studenog u suradnji sa studentima Hrvatske dominikanske provincije priređen je glazbeno-duhovni program i premijera dokumentarnog filma o svetom Dominiku. Programu je prisustvovao i apostolski nuncij u Sloveniji, mons. Juliusz Janusz, nadbiskup iz Maribora mons. dr. Marjan Turnšek, celjki biskup mons. dr. Stanislav Lipovsek, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Slavko Slišković, gradonačelnik općine Žalec Janko Kos i mnogi drugi prijatelji dominikanaca.

 

Jubilejska proslava zaključena je u nedjelju, 27. studenog s posebno pripremljenom kantatom pod naslovom "Blagoslovljena među ženama", koju je za tu prigodu napisao dr. Jože Trošt. Izvile su je zborovi dekanata Žalec, uz operne soliste Andreju Zakonjšek i Primoža Krta.

 

Svečana akademija održana je u Petrovču u Bazilici Pohođenja Blažene Djevice Marije. Na zaključnoj svečanosti su bili ljubljanski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Zore, nadbiskup u mirovini mons. Alojz Uran, celjski biskup mons. Stanislav Lipovsek, Janez Potočnik, gradonačelnik obćine Žalec Janko Kos te drugi uzvanici koji so do zadnjeg mjesta ispunili crkvu u Petrovču. Bogu hvala in svetom ocu Dominiku za sve!

 

2016 11 28 zavrsetak slovenija 01