Međunarodni susret dominikanske mladeži

2016 07 27 naslovna

U Toulouseu održan XII. Međunarodni susret dominikanske mladeži

 

U Toulouseu, gradu na juguzapadu Francuske od 16. do 20. srpnja održan je XII. Međunarodni susret dominikanske mladeži. Predstavnike mladih koji se sastaju pri župno-samostanskim zajednicama Hrvatske dominikanske provincije, činili su članovi dominikanske mladeži iz župe bl. Augustina Kažotića – Peščenica, Zagreba. Osmero članova s voditeljem i duhovnikom p. Markom Bijelićem, bilo je smješteno u studentskom domu koji se nalazi u centru grada Toulousea, a vode ga sestre dominikanke. Susret je započeo misnim slavljem u crkvi dominikanskog samostana u Toulousea koju je predvodio fr. Rui Carlo Almeida Lopes OP, promicatelj laičkih bratstava Reda.

 

Dva dana nakon otvaranja (nedjelja i ponedjeljak), mladi su proveli izvan Toulousea, slijedeći tragove sv. Dominika i početke dominikanskog reda u Fanjeauxu, Prouilheu, Montrealu i Caracassoneu. Bio je to svojevrsni povratak na mjesta i izvore dominikanskog identiteta, tamo gdje je sve započelo prije 800. godina. Samo geslo susreta glasilo je: „Dominikanska mladež poslana je propovijedati evanđelje“. Susret i hodočašće na mjesta koja su duboko urezana u početke i povijest dominikanskog reda, na mlade iz cijeloga svijeta koji slijede karizmu sv. Dominika ostavio je snažan dojam, aktualizirajući jubilejsku proslavu - 800. godina Reda propovjednika.

 

U Fanjeuxu mladi si posjetili mjesta značajna za život sv. Dominika poput kuće u kojoj je živio, crkve gdje je propovijedao, trga na kojem je imao višednevne razgovore i rasprave s hereticima, Seignadou, vidikovac s kojeg je vidio Božji znak za daljnji život. U Prouilheu su psojetili samostan klauzurnih sestara dominikanki - prvi samostan koji sv. Dominik utemeljio. Sestre su mlade srdačno i gostoljubivo primili i ugostile. Osobito su dojmljivi bili trenuci molitve i razgovora mladih i sestara. Dio programa je činilo je hodočašće (12 kilometara) od Fanjeuaxa do Montreala, mjesta čija je povijest obilježena dijalogom i raspravom dominikanaca i katara. To hodočašće je bilo prožeto zajedništvom, molitvom, smijehom, promišljanjima i meditacijom. Iz Montreala su se mladi autobusima zaputili u Carcassone, obnovljenu srednjovjekovnu utvrdu, koja dominirala cijelim krajem svojim zidinama.

 

Utorak je bio dan radionica i predavanja vezanih uz duhovnost i misiju propovijedanja u dominikanskom redu. Tijekom dana mladima se putem Skype obratio učitelj Reda, fr. Bruno Cadore, koji je odgovarao na njihova pitanja. Istaknuo je ako Red ozbiljno računa na dominikansku mladež, jer mladi nisu i ne smiju biti isključivo samo primatelji nego su i pozvani biti sudionici u poslanju propovijedanja u dominikanskom redu. Dan je završen euharistijskim slavljem koje su animirale pjevanjem članice dominikanske mladeži iz Zagreba: Romana, Petra, Ema i Lucija. Koliko su bile dobre i nadahnute u svom pjevanju govori činjenica da su nakon svete mise u crkvi dobili pljesak od svih prisutnih kao i brojne čestitke tijekom večeri.

 

Posljednjeg dana susreta, sudionici su posjetili kuću Petra Selaha u Toulouseu koja je bilo prvo sjedište dominikanaca kao i samostan Jakobinaca, velebno izdanje i s prekrasnom crkvom, u kojem su dominikanci bili do Francuske revolucije, kad su iz njega protjerani. Sada je taj samostan pretvoren u muzej. U crkvi samostana se nalaze grobnica i relikvije sv. Tome Akvinskog. Upravo na grobu sv. Tome Akvinskog mladi su slavili svetu misu, na kojoj je propovijedao na španjolskom p. Marko. Međunarodni susret dominikanske mladeži je završen s noću kulture, kad su svi sudionici predstavili svoje zemlje kratkim programom.

 

U četvrtak, 21. srpnja, je započinjala skupština Međunarodnog dominikanskog pokreta mladih, na kojem su sudjelovali po jedan ili dva predstavnika dominikanske mladeži iz svake zemlje. Dominikansku mladež iz Hrvatske je kroz ta tri dana, četvrtak, petak i subotu predstavljao Mirko Tomić. Ostali iz DOME, dok je Mirko vijećao, raspravljao i glasovao, su kroz ta tri dana posjetili Lourdes, obišli turistički pješke i na biciklima Toulouse i njegovu okolicu otkrivajući tajne grada: renesansni dvorac Lareole (Chateau de Lareole), gradić Fronton, okružen brojnim vinogradima i srednjovjekovno selo (gradić) Rieux-Volvestre.