Visočani hodočastili na grob sv. Dominika

2016 07 22 naslovna

Dvadesetak mladih iz župe Presvetog Trojstva Visoko na grobu sv. Dominika

 

Dvadesetak mladih iz župe Presvetog Trojstva Visoko, okupljenih u dramsku družinu "Ozana" koja postavlja na scenu događaje iz života dominikanskih svetaca i blaženika, hodočastilo je 19.-20. srpnja u talijanski grad Bolognu na grob utemeljitelja Reda propovjednika: sv. Dominika. Hodočašće je organizirala Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Blažene Djevice Marije na čelu s provincijalom o. Antom Gavrićem, a nastavak je uspješne suradnje dramske družine „Ozana“ i Reda propovjednika.

 

U pratnji hodočasnika bio je voditelj dramske družine "Ozana" Tibor Martan te Jasna Jež, voditeljica dječjeg crkvenog zbora "Gabrijel" i Dubravka Baneković, tajnica KUD-a „Braća Radić“ iz Visokog s kojima dramska družina "Ozana" također ostvaruje lijepu i kvalitetnu suradnju. Tijekom hodočašća mlade je hodočasnike duhovno vodio fr. Gabriel Matej Baćak, koji je nadahnuto govorio o liku i djelu sv. Dominika te sv. Vinka Fererskog. S bogatom kulturno-povijesnom baštinom Bologne hodočasnike je upoznala Ana Buljat, tajnica provincijala Ante Gavrića.

 

Prvi dan hodočašća u Bologni započeo je posjetom bazilici sv. Dominika. Tamo je hodočasnike srdačno dočekao provincijal o. Anto Gavrić te ih proveo tamošnjim samostanom dominikanaca i bazilikom, a zatim je na grobu sv. Dominika za hodočasnike predvodio sv. misu. U bazilici je hodočasnike primio i Učitelj Reda propovjednika Bruno Cadoré. Hodočasnici su Učitelju Reda ukratko predstavili svoj dramski rad te otpjevali pučke hrvatske hodočasnike napjeve, a za sjećanje na zajednički susret darovali su mu sliku svoje zaštitnice blažene Ozane Kotorske te "pušleke" papirnatog cvijeća – simbol Hrvatskog zagorja.

 

Drugog dana hodočašća hodočasnici su posjetili katedralu sv. Petra, baziliku sv. Stjepana (tzv. "Sedam crkava") s benediktinskim samostanom te baziliku sv. Petronija, zaštitnika grada Bologne. U kratkom slobodnom vremenu toga dana hodočasnici su prošetali središtem Bologne u pratnji provincijala o. Ante Gavrića te mu tom prigodom zahvalili na mogućnosti da u godini Jubileja Reda propovjednika i u vrijeme Opće skupštine Reda borave u Bologni i pohode grob sv. Dominika.

 

 

Tibor Martan