Opća skupština Reda u Bolonji

2016 07 18 bolonja naslovna

Započela s radom opća skupština Reda u Bologni

 

U subotu 16. srpnja u samostanu sv. Dominika u Bologni započela je s radom opća skupština provincijala Reda propovjednika. Učitelj Reda fr. Bruno Cadoré predslavio je misu u čast Duhu Svetom u bazilici sv. Dominika, u kojoj se nalazi grob utemeljitelja Reda. Na misi su sudjelovali i sudionici hodočašća putovima svetog Dominika, stotinjak mlade braće dominikanaca i sestara dominikanki u formaciji koji su, u pratnji učitelja Reda, u 15 dana pohodili sva mjesta u kojima je djelovao sv. Dominik, počevši od Španjolske i zaključivši hodočašće u Bologni, na dan kada je započela opća skupština.

 

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je svečana sjednica u velikoj dvorani samostanske knjižnice i otvaranje opće skupštine kojim je predsjedao učitelj Reda. Fr. Bruno je podsjetio članove skupštine da se čuvaju autoreferencijalnosti, tj. da nismo centar svijeta. Svijet je u teškoćama, u velikim podjelama.

 

Pročitan je i brzojav Svetog Oca upućen učitelju Reda i članovima skupštine, s apostolskim blagoslovom za cijeli Red propovjednika. Papa Franjo između ostalog piše: "Sveti Otac želi onima koji nasljeduju karizmu svetoga Dominika, neumornoga navjestitelja milosti i opraštanja, suosjećajnoga prema siromašnima i gorljiva branitelja istine, da svjedoče milosrđe ispovijedajući ga i utjelovljujući ga u svom životu, i da budu znak Božje blizine i nježnosti kako bi današnje društvoponovno otkrilo hitnost solidarnosti, ljubavi i praštanja."

 

Na početku popodnevnoga rada na općoj skupštini bili su sudionici hodočašća putovima svetog Dominika te su mladi dominikanci i sestre dominikanke iznijeli skupštinarima svoja promišljanja o temama o kojima su razgovarali tijekom hodočašća. Među njima su bila i dvojica braće iz Hrvatske dominikanske provincije: fr. Mladen Folnović i fr. Karlo Alan Kevo. U Bologni im se nakratko pridružio i fr. Ivan Dominik Iličić, koji je snimao početak opće skupštine

 

Zatim je učitelj Reda fr. Bruno predstavio sudionicima skupštine Izvješće o stanju Reda propovjednika. Govorio je o restrukturiranju Reda, uspostavi novih entiteta (vice-provincija, provincijskih vikarijata), entitetima za zajedničko poslanje Reda, novim izazovima, o suradnji u novim zajedničkim poslanjima, o ustanovama Reda, važnosti medija u ostvarenju poslanja Reda, Pravdi i miru i dominikanskoj prisutnosti u Ujedinjenim narodima, o solidarnosti (u poslanju i formaciji), dominikanskoj obitelji.

 

Govoreći o životu braće fr. Bruno je istaknuo svrhu Reda te zajednički apostolski i provincijski projekt, važnost redovitog prosuđivanja prioriteta i ciljeva, zajedničku koralnu molitvu, važnost samostanske skupštine, vijeća i priora. Os formacije treba biti formiranje propovjednika. U Redu trenutno ima tisuću mlade braće u formaciji. Važna je suradnja i na području formacije. Istaknuo je također važnost permanentne formacije, što je izazov za sve ustanove posvećenoga života. Postoji opasnost od samodostatnosti. Red ima specifičnu službu u poslanju Crkve.

 

Govoreći o pozivu i obnovi učitelj Reda je istaknuo potrebu izlaska iz naših ustaljenih mjesta. Važna je i potrebna suradnja među provincijama. Dominikanski identitet je vodič: svjedočenje bratstva kao propovijedanje; studij kao opservancija i kao poslanje; znak "dominikanske obitelji" – sinergija koju treba promicati. U siječnju 2017. bit će u Rimu organiziran međunarodni kongres. Učitelj Reda istaknuo je i važnost interkulturalnosti: poznavati raznoliku stvarnost Reda. A to su istaknuli i mlađa braća koja su tu dimenziju otkrivala na hodočašću Putovima svetoga Dominika. Uslijedio je rad u jezičnim skupinama, s osvrtom naIzvješće učitelja Reda.

 

U nedjelju 17. srpnja sudionici skupštine imali su duhovnu obnovu koju je vodio generalni ministar Reda male braće fra Michael Anthony Perry (OFM). Na kraju je darovao učitelju Reda sliku susreta i zagrljaja sv. Franje i sv. Dominika (sliku možete pogledati u fotoprilogu).

 

Na skupštini sudjeluju dominikanci iz 50 zemalja svijeta s europskoga, sjevernoameričkoga, južnoameričkoga, azijskoga, afričkoga i australskoga kontinenta. Sudjeluju i posebni gosti iz dominikanske obitelji koje je pozvao učitelj Reda, a među njima su predstavnik braće suradnika, dominikanke redovnice apostolskog i klauzurnog života te predstavnici laičkoga i svećeničkoga bratstva sv. Dominika. Hrvatsku dominikansku provinciju, koja je prije tri godina bila domaćin opće skupštine (Trogir/Čiovo, 2013.) predstavlja provincijal fr. Anto Gavrić.

 

Opća skupština odvija se u Godini dvostrukoga jubileja – izvanrednog jubileja milosrđa i jubileja 800. obljetnice otkako je papa Honorije III. godine 1216. potvrdio Red propovjednika. Jubilej je započeo na blagdan svih svetih dominikanskoga reda 7. studenoga 2015., a završit će 21. siječnja 2017. Više je događaja već upriličeno na razini svake provincijea i na međunarodnoj razini.

Provincija svetog Dominika u Italiji domaćin je opće skupštine. Generalni tajnik je fr. Roberto Giorgis.

 

Skupština završava s radom 4. kolovoza, na dan kada se – po starom kalendaru – u Bologni slavi svetkovina sv. Dominika. A u podne toga dana članove opće skupštine primit će u audijenciju Sveti Otac papa Franjo.

 

Više o radu opće skupštine možete pogledati na web stranici i Facebooku Reda propovjednika.