Učitelj Reda propovjednika na Peščenici

2016 01 11 bruno naslovna

 

Učitelj Reda o. Bruno Cadore, predvodio misno slavlje na Peščenici

 

Svečano je bilo u nedjelju, 10. siječnja u samostansko-župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića gdje je dominikanska zajednica zajedno s mnogobrojnim vjernicima proslavila blagdan Krštenja Gospodinova. Misno slavlje u koncelebraciji s nekolicinom domaćih i inozemnih dominikanaca - sudionika trodnevnog međunarodnog kongresa koji se u sklopu proslave 800. obljetnice Reda od 8. do 10. siječnja održao u Zagrebu, predslavio je o. Bruno Cadore, Učitelj Reda propovjednika.

 

Prije početka euharistijskog slavlja izraze pozdrava i dobrodošlice uputio je prior samostana o. Zvonko Džankić. Osvrnuvši se na poruku čitanja i evanđelja nedjelje krštenja Gospodnjega, Učitelj Reda propovjednika naglasio je da krštenje Gospodnje predstavlja liturgijski izlazak iz božićnog vremena prema tzv. vremenu kroz godinu. To nama kao vjernicima šalje poruku smo nakon što se rodimo s Kristom pozvani djelovati kroz cijelo vrijeme našega života, kroz godinu.

 

Naglasio je nekoliko dimenzija Isusova suživota s ljudima. Bog kreće prema čovjeku dolaskom u svijet, Isus svojim ulaskom u krsnu vodu zajedno s drugima pokazuje da nam je u svemu jednak osim u grijehu, kako bi nas ljude kao čovjek izveo čiste odn. krštene i obnovljene iz rijeke Jordana. Nakon izlaska iz rijeke, otvoreno nebo šalje poruku o Isusu koji je sin ljubljeni, ali jednako tako nakon obnove i uzdizanja uz Božju pomoć, čovjek ide k Bogu. Bog dolazi čovjeku, živi njegov život te ga obnovljenog poziva k sebi. Liturgijsko pjevanje animirao je Župni zbor mladih "Osvit" i klapa "Furešti" – koja djeluje u župi prvog hrvatskog blaženika.

 

.