Završio međunarodni znanstveni skup o Augustinu Kažotiću Ispis
Ponedjeljak, 17 Listopad 2011 08:29

2011-10-17-naslovna-misaZagreb, 17.10.2011. - Povodom završetka simpozija o bl. Augustinu Kažotiću kardinal Josip Bozanić predvodio je u zagrebačkoj katedrali koncelebrirano misno slavlje u zajedništvu s biskupom lucersko- troianskim mons. Domenicom Cornacchiom, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Antom Gavrićem, brojnim svećenicima i vjernicima.

 

Na početku kardinal istaknuo je da je posebna nakana misnog slavlja po zagovoru bl. Augustina Kažotića moliti za zagrebačku Crkvu, hrvatski narod i za opću Crkvu. U prigodnoj homiliji kardinal osvrnuo na evanđelje u kojem Isusa iskušavaju farizeji i herodovci pitanjem : "Je li dopušteno dati porez caru?".

 

Isus ipak vješto izbjegava njihovu zamku odgovarajući : "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje. "Ove su Isusove riječi često su komentirane tijekom povijesti i mnogo se o njima pisalo. Brojni komentatori vide u tom odlomku temelj za pravu podjelu između političkih i vjerskih sustava. U njemu nalaze podjelu vlasti na duhovnu i svjetovnu. Sve to nije neutemeljeno, ali Isusova poruka je puno dublja.

 

Dati Bogu Božje, u shvaćanju Izabranoga naroda, znači sjetiti se da si stvoren od Boga i da potpuno pripadaš Bogu. Isusov odgovor sadrži ovu poruku: samo Bog je Bog i ni jedna druga osoba ili stvar na svijetu ne može postati Bog i ne smije zauzeti Božje mjesto. Suvereno i vrhovno dostojanstvo čovjeka je u tome što je pozvan spoznati da samo Bog je Bog: "Ja sam Gospodin Bog tvoj… Nemoj imati drugih bogova uz mene!" naglasio je kardinal.

 

U drugom dijelu nakon kratkog prikaza života blaženog Augustina i povijesnih prilika u kojima je živio i djelovao kardinal Bozanić podsjetio je da su u travnju ove godine Lucersko- troianska biskupija, Zagrebačka nadbiskupija i HDP obnovili postupak za kanonizaciju blaženog Augustina te je izrazio nadu da je i netom održani Međunarodni znanstvani skup značajan doprinos tom procesu.

 

U nastavku homilije kardinal je rekao da je približavanje života i djela ovoga zagrebačkog pastira, kako na znanstvenoj tako i na duhovnoj razini, bila je prigoda da naša Crkva osjeti nove poticaje iz baštine koja je Crkvi trajni zalog njezine budućnosti. Kažotić nas životom i djelom izaziva i obvezuje.

 

Vidjeli smo ga zauzeta u duhovnoj i materijalnoj obnovi svoga puka. Težio je izgrađivati i svećenike i vjernike za ozbiljnost i odgovornost kršćanskoga života i pravu crkvenost. Dodirnuli smo njegovu skrb za siromašne, nastojanja na kulturnome i znanstvenom polju.

 

Divili smo se njegovoj vjernosti Crkvi i odgovornosti kojom je u osjetljivim vremenima nastojao posredovati između suprotstavljenih. Kardinal je istaknuo i Augustinovu aktualnost danas zbog revnosti kojom se odlikovao kao propovjednik i kao biskup, zbog trpljenja što ih je podnio služeći Crkvi i braneći njezinu slobodu, zbog svoje ljubavi prema Papi i Petrovoj Stolici, zbog svoje marijanske pobožnosti.

 

Na kraju misnoga slavlja kardinal je zahvalio Hrvatskoj dominikanskoj provinciji na čelu s provincijalom fr. Antom Gavrićem za poseban angažman oko znanstvanog skupa. Podsjetio je i da je 25. rujna posvećena u Zagrebu crkva u čast bl. Augustina Kažotića te je sve povjerio njegovu zagovoru i pozvao vjernike da mu se rado utječu u potrebama i mole Boga da ga što prije proslavi kako bi ga što prije slavili kao sveca.


Fr. Marko Dokoza, OP

 

 

 

 

Video kolekcija

Aktualno

Korizma na Peščenici 2015.

Molitva za jubilej Reda

Opća skupština Reda - Trogir 2013

Službene stranice reda

Tragom istine - stranica braće studenata Hrvatske dominikanske provincije

Dominikanska naklada Istina

Vjesnik Provincije

Sestre dominikanke - Kongregacija sv. Anđela Čuvara

Propovijedi M. Jurčevića

Hrvatska katolička misija Pariz

Glasnici nade

Samostan i župa Kraljice sv. krunice

Samostan i župa bl. Augustin Kažotić

Župa svetog Križa u Gružu

Knjižnica Hijacint Bošković

800 godina reda propovjednika

Postani dominikanac

TABLICA URA VJEČNOGA RUŽARIJA ZA 2012.