Završio međunarodni znanstveni skup o Augustinu Kažotiću Ispis
Ponedjeljak, 17 Listopad 2011 08:29

2011-10-17-naslovna-misaZagreb, 17.10.2011. - Povodom završetka simpozija o bl. Augustinu Kažotiću kardinal Josip Bozanić predvodio je u zagrebačkoj katedrali koncelebrirano misno slavlje u zajedništvu s biskupom lucersko- troianskim mons. Domenicom Cornacchiom, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Antom Gavrićem, brojnim svećenicima i vjernicima.

 

Na početku kardinal istaknuo je da je posebna nakana misnog slavlja po zagovoru bl. Augustina Kažotića moliti za zagrebačku Crkvu, hrvatski narod i za opću Crkvu. U prigodnoj homiliji kardinal osvrnuo na evanđelje u kojem Isusa iskušavaju farizeji i herodovci pitanjem : "Je li dopušteno dati porez caru?".

 

Isus ipak vješto izbjegava njihovu zamku odgovarajući : "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje. "Ove su Isusove riječi često su komentirane tijekom povijesti i mnogo se o njima pisalo. Brojni komentatori vide u tom odlomku temelj za pravu podjelu između političkih i vjerskih sustava. U njemu nalaze podjelu vlasti na duhovnu i svjetovnu. Sve to nije neutemeljeno, ali Isusova poruka je puno dublja.

 

Dati Bogu Božje, u shvaćanju Izabranoga naroda, znači sjetiti se da si stvoren od Boga i da potpuno pripadaš Bogu. Isusov odgovor sadrži ovu poruku: samo Bog je Bog i ni jedna druga osoba ili stvar na svijetu ne može postati Bog i ne smije zauzeti Božje mjesto. Suvereno i vrhovno dostojanstvo čovjeka je u tome što je pozvan spoznati da samo Bog je Bog: "Ja sam Gospodin Bog tvoj… Nemoj imati drugih bogova uz mene!" naglasio je kardinal.

 

U drugom dijelu nakon kratkog prikaza života blaženog Augustina i povijesnih prilika u kojima je živio i djelovao kardinal Bozanić podsjetio je da su u travnju ove godine Lucersko- troianska biskupija, Zagrebačka nadbiskupija i HDP obnovili postupak za kanonizaciju blaženog Augustina te je izrazio nadu da je i netom održani Međunarodni znanstvani skup značajan doprinos tom procesu.

 

U nastavku homilije kardinal je rekao da je približavanje života i djela ovoga zagrebačkog pastira, kako na znanstvenoj tako i na duhovnoj razini, bila je prigoda da naša Crkva osjeti nove poticaje iz baštine koja je Crkvi trajni zalog njezine budućnosti. Kažotić nas životom i djelom izaziva i obvezuje.

 

Vidjeli smo ga zauzeta u duhovnoj i materijalnoj obnovi svoga puka. Težio je izgrađivati i svećenike i vjernike za ozbiljnost i odgovornost kršćanskoga života i pravu crkvenost. Dodirnuli smo njegovu skrb za siromašne, nastojanja na kulturnome i znanstvenom polju.

 

Divili smo se njegovoj vjernosti Crkvi i odgovornosti kojom je u osjetljivim vremenima nastojao posredovati između suprotstavljenih. Kardinal je istaknuo i Augustinovu aktualnost danas zbog revnosti kojom se odlikovao kao propovjednik i kao biskup, zbog trpljenja što ih je podnio služeći Crkvi i braneći njezinu slobodu, zbog svoje ljubavi prema Papi i Petrovoj Stolici, zbog svoje marijanske pobožnosti.

 

Na kraju misnoga slavlja kardinal je zahvalio Hrvatskoj dominikanskoj provinciji na čelu s provincijalom fr. Antom Gavrićem za poseban angažman oko znanstvanog skupa. Podsjetio je i da je 25. rujna posvećena u Zagrebu crkva u čast bl. Augustina Kažotića te je sve povjerio njegovu zagovoru i pozvao vjernike da mu se rado utječu u potrebama i mole Boga da ga što prije proslavi kako bi ga što prije slavili kao sveca.


Fr. Marko Dokoza, OP

 

 

 

 

Video kolekcija

Aktualno

Molitva za jubilej Reda

Opća skupština Reda - Trogir 2013

Službene stranice reda

Tragom istine - stranica braće studenata Hrvatske dominikanske provincije

Dominikanska naklada Istina

Vjesnik Provincije

Sestre dominikanke - Kongregacija sv. Anđela Čuvara

Propovijedi M. Jurčevića

Hrvatska katolička misija Pariz

Glasnici nade

Samostan i župa Kraljice sv. krunice

Samostan i župa bl. Augustin Kažotić

Župa svetog Križa u Gružu

Knjižnica Hijacint Bošković

800 godina reda propovjednika

Postani dominikanac

TABLICA URA VJEČNOGA RUŽARIJA ZA 2012.