Održane duhovne vježbe za dominikanske studente i novake Ispis
Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 20:27

2012-04-16-naslovna-studenti-duhovneZagreb, 16.4.2012. - U dominikanskom samostanu sv. Marije Milosne u Bolu, na Braču, od Uskrsnog Ponedjeljka do 14. travnja 2012. godine održane su duhovne vježbe za braću studente i novake Hrvatske dominikanske provincije.

 

Voditelj duhovnih vježbi bio je dominikanac, dr. Stipe Jurič, profesor Sv. Pisma na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu.

 

Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi je bila vjera, promatrana kao bitan odnos Boga i čovjeka kroz ključna biblijska mjesta razasuta u tekstovima kako Staroga, tako i Novog zavjeta.

 

Profesor Jurič je nakon svakoga izlaganja vodio slobodnu raspravu i poticao pitanja od braće studenata i novaka, a ni učitelj studenata nije se sustezao progovoriti u ovom dijelu programa. Tako se na kraju duhovnih vježbi svatko od sudionika vratio u svoju svakodnevicu obogaćen ili utvrđen u spoznajama kako je kršćanstvo prije svega religija Božje Riječi, utjelovljene u osobi Isusa Krista.

 

Utjelovljeni Bog se obraća čovjeku i s njime uspostavlja odnos u kojem je čovječanstvo slušatelj Božje Riječi. Kako je Božja volja da se svi spase, Bog nikada ne odustaje do pokušaja komuniciranja s čovjekom unatoč svim ljudskim prijestupima i pogrešnim interpretacijama.

 

Kao što je autor Poslanice Hebrejima ustanovio u prvim recima toga novozavjetnog spisa: ''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.'' (Heb 1,1-2). Bog je kroz povijest spasenja nebrojno puta dokazao svoju predanost i vjernost svojem spasenjskom naumu glede čovjeka.

 

S čovjekove strane traži se vjera. U ovom osobnom odnosu između Boga i čovjeka nije apstraktan pojam niti stvar razumskog diskursa, nego temeljno pitanje povjerenja i pouzdanja u Boga, predanja Božjoj volji do točke smrti i konačnog nadilaženja iste u uskrsnuću.

 

O tom izazovu povjerenja i predanja Bogu i preuzimanja rizika koji ide s tim izazovom ovisi uspjeh svakog pojedinca i zajednice posvećenog života. Bog je vjeran. Može li čovjek biti i ostati vjeran? Iako je vrijeme bilo prohladno i kišovito, atmosfera u bolskom samostanu je tijekom cijeloga trajanja duhovnih vježbi bila topla i opuštena.

 

Iako zbog spomenutih vremenskih (ne)prilika nije bilo tradicionalnog izleta, sva su braća u četvrtak navečer sudjelovala na svetoj misi u obližnjoj župnoj crkvi. Poslije mise izvan crkve braća su pozdravila i upoznala neke od župljana kojima će jednoga dana neki od njih možda biti i dušobrižnici.

 

Duhovne vježbe okončane su u subotu povratkom sve braće u njihove samostane do slijedećeg puta.

 

 


 

Video kolekcija

This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Aktualno

Molitva za jubilej Reda

Opća skupština Reda - Trogir 2013

Službene stranice reda

Tragom istine - stranica braće studenata Hrvatske dominikanske provincije

Dominikanska naklada Istina

Vjesnik Provincije

Sestre dominikanke - Kongregacija sv. Anđela Čuvara

Propovijedi M. Jurčevića

Hrvatska katolička misija Pariz

Glasnici nade

Samostan i župa Kraljice sv. krunice

Samostan i župa bl. Augustin Kažotić

Župa svetog Križa u Gružu

Knjižnica Hijacint Bošković

800 godina reda propovjednika

Postani dominikanac

TABLICA URA VJEČNOGA RUŽARIJA ZA 2012.