Novi prioralni samostan u Zagrebu s prvim priorom Ispis
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2009 15:02

Ivica Tomljenović, prvi prior samostana bl. Augustina Kažotića

Lani ujesen, uslijed novih asignacija, broj braće u kući Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu-Peščenici porastao je na šest i time je kuća stekla „sve uvjete koje dominikansko pravo traži za samostan u pravom smislu“ (KKN 262). Saslušavši prethodno skupštinu zajednice, provincijsko vijeće je na II. redovnom zasjedanju u Zagrebu 28. studenoga 2008. odobrilo da se samostanska zajednica podigne na prioralni samostan.


Dekretom br. 293/2008 od 8. prosinca 2008., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, provincijal fr. Anto Gavrić 2008 podigao je kuću bl. Augustina Kažotića u Zagrebu-Peščenici na prioralni samostan. Slijedom te odluke, braća su 14. siječnja 2009. izabrala fr. Ivicu Tomljenovića za prvoga priora samostana bl. Augustina Kažotića. Novi prior uveden je službu sutradan, 15. siječnja, čitanjem pred zajednicom pisma o potvrdi, a zatim je izabrani prior položio ispovijest vjere i prisegnuo vjernost pri preuzimanju priorske službe.

Braća provincijski vijećnici smatraju odluku o podizanju na prioralni samostan iskorakom prema novim izazova. Trebamo biti glasnici nade upravo po otvorenosti novim izazovima te s pouzdanjem ići u budućnost.

To je drugi prioralni dominikanski samostan u Zagrebu. Po završetku Prvoga svjetskog rata dominikanci su se vratili u Zagreb. Godine 1925. započeta je gradnja samostana Kraljice sv. Krunice na Željezničarskoj koloniji na Borongaju. Od toga samostana i župe Kraljice sv. Krunice 22. rujna 2001. u zagrebačkom naselju Volovčica/Peščenica utemeljeni su samostan i župa bl. Augustina Kažotića.

 

Video kolekcija

This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Aktualno

Molitva za jubilej Reda

Opća skupština Reda - Trogir 2013

Službene stranice reda

Tragom istine - stranica braće studenata Hrvatske dominikanske provincije

Dominikanska naklada Istina

Vjesnik Provincije

Sestre dominikanke - Kongregacija sv. Anđela Čuvara

Propovijedi M. Jurčevića

Hrvatska katolička misija Pariz

Glasnici nade

Samostan i župa Kraljice sv. krunice

Samostan i župa bl. Augustin Kažotić

Župa svetog Križa u Gružu

Knjižnica Hijacint Bošković

800 godina reda propovjednika

Postani dominikanac

TABLICA URA VJEČNOGA RUŽARIJA ZA 2012.