2015 11 08 otvoren jubilej


Zagreb, 8.11.2015. - Svečanim euharistijskim slavljem u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji u nedjelju 8. studenoga 2015. otvorena je Godina jubileja 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika, odnosno dominikanskoga reda.

Misno je slavlje predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić, a suslavili su priori, starješine i predstavnici iz drugih dominikanskih samostana i kuća, članovi Svećeničkoga bratstva sv. Dominika, te gosti predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica kapucinski provincijal fra Jure Šarčević, karmelićanski provincijal o. Srećko Rimac, salezijanski don Pejo Orkić, provincijal franjevaca trećoredaca Nikola Barun te izaslanik franjevaca Hercegovačke provincije fra Draženko Tomić.

 

Za oltarom su bili i trajni đakoni Ratko Podvorac i Miljenko Bošnjak te dominikanski bogoslovi, a na misi su bile časne sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara te članovi dominikanskih laičkih bratstava. Pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Marija Perestegija, a orgulje je svirao Milan Hibšer. Misno su slavlje u zajedništvu prenosili prvi programi Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije.

 

Provincijal dr. Gavrić u propovijedi je govorio o hrvatskoj dominikanskoj zahvalnosti Bogu za sv. Dominika koji je prije osam stoljeća u srcu Crkve osnovao Red propovjednika, za brojne primjere dominikanske svetosti među kojima se u Hrvatskoj ponajprije ističu bl. Augustin Kažotić i bl. Ozana Kotorska, ali i mučenik komunizma Dominik Barač koji je strijeljan u Trogiru prije točno 70 godina, a za kojega dominikanci pripremaju kauzu za proglašenje blaženim.

 

"Više puta dominikanski se red dizao iz pepela. Progonili su njegove članove. Osuđivali, proganjali i strijeljali. I u Hrvatskoj. No, Red je uvijek bio svjestan svoga poslanja. Božanska providnost hoće da dominikanski red - Red istine, slobode, krunice - kako nas nazivaju - nastavi sa svojim poslanjem propovijedanja i podučavanja riječi Božje, a njegov je apostolat danas potrebniji negoli ikad. Povijest pokazuje da je Božji blagoslov i u najtežim iskušenjima i neprilikama pratio Red kada se odlučno i odvažno predao svome poslanju propovijedanja" – zaključio je u propovijedi predvoditelj mise.

 

Tijekom misnoga slavlja dr. Gavrić je upalio veliku jubilejsku svijeću, s koje je za vrijeme izvedbe dominkanskoga himna „Salve regina“ na kraju mise upaljeno 13 manjih svijeća za 13 dominikanskih zajednica u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini te svijeća za zajednicu sestara dominikanki.

 

(T. B.)

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault