joomla social media module

2010-01-20-naslovna-haitiDobar dan,

 

noć smo proveli pod vedrim nebom jer zemlja i dalje podrhtava. Tisuće leševa nalaze se pod urušenim kućama. Inače, teško je znati tko se nalazi pod zidovima i limovima porušenih samoposluga i fakulteta.

 

Na jednom fakultetu zadah lešina primorao je susjede da napuste svoje stanove. Jučer ujutro, u župi „Sv. Ljudevita, francuskog kralja“, župnik mi je pričao o osam osoba koje su pokopane pod kamenjem crkve. Jedan od preminule subraće leži također pod ruševinama župne zgrade.

 

U centru za teološku izobrazbu redovnika (CIFOR), za vrijeme predavanja jedne brazilske liječnice, u utorak 12. siječnja 2010., prigodom susreta redovnika s Kariba (Kuba, Portoriko, Guadelupe, Maritinik i Haiti), zgrada se je urušila. Liječnica je smrtno stradala pod ruševinama.

 

I drugi su redovnici preminuli. Neki su se borili da bi preživjeli. Snage OUN-a – Misija Ujedinjenih naroda za stabilizaciju na Haitiju (MINUSTAH) – došle su da izvuku mrtvo tijelo brazilske liječnice. Uspjeli su je izvući uz pomoć svojih uređaja, dok se pučanstvo uglavnom muči pomoći unesrećenima golim rukama. Mladi haićanski redovnik monfortanac zapomagao je u ruševinama Centra za teološku izobrazbu redovnika (CIFOR).

 

Zamolili smo plave kacige da ga izvuku. Nisu htjeli, kazavši da su izvršili naređenje koje im je bilo dano. Redovnici su time bili šokirani. Nekoliko sati kasnije prijatelji toga mladića uspjeli su ga osloboditi. Monfortanac, koji ga je pratio u trenutku njegove smrti i koji mu je dao bolesničko pomazanje, rekao mi je jučer kako ga je ožalostilo to što su mu plave kacige uskratile pomoć.

 

U ovom okružju smrti ima puno gesta prijateljstva i solidarnosti. U Bibliji, Pjesma nad pjesmama ističe snagu ljubavi u odnosu prema smrti. Sljedeće subote bit će mi radost – ako Bog dâ – slaviti vjenčanje bračnog para koji je odlučio živjeti taj sakrament unatoč tome što je nestala župna crkva. Slavlje će se odvijati u kapelici kod sestara kongregacije Sv. Josipa iz Clunyja, u Svetoj Ruži Limskoj.

 

Zahvaljujući vam na prijateljstvu i solidarnosti prema haićanskom narodu sve vas, zajedno sa svojom braćom iz Dominikanskog vikarijata s Haitija, nosim u molitvi koju upućujemo Isusu Spasitelju.

 

 

 

Brat Manuel Rivero, OP
Provincijski vikar

0
0
0
s2sdefault