joomla social media module

2010-01-07-naslovna-split-cdSplit, 07. 01. 2010. - U povodu 40. obljetnice VIS-a „Dominik“ splitskog zbora mladih koji svira na misi za mlade svake nedjelje u 11 sati u splitskoj dominikanskoj crkvi Sv. Katarine, te pripreme za proslavu 800. obljetnice Reda propovjednika, predstavljen je u srijedu 6. siječnja u prepunoj istoimenoj crkvi novi nosač zvuka "Dominiče, dobri oče" VIS-a Dominik i splitskih zvijezda.

 

 

Svečano predstavljanje novog nosača zvuka organizirao je Dominikanski samostan u Splitu i Dominikanska naklada "Istina". Uz mnoštvo uglednika grada Splita, svečanom predstavljanju nazočio je generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. mons. Ivan Čubelić i provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić.

 


Na nosaču zvuka nalazi se 11 pjesama. Pjesmu "Hvala" izvodi Oliver Dragojević, "Dominiče, dobri oče" Dražen Zečić, "Mati" Meri Cetinić, "Ugasi svjetlo", Giuliano, "Vidim Te" Zorica Kondža, "Kriste, o Kriste" skupina Viva, "Ispovijed" Dalmatino, "U ime Boga" Doris Dragović, "Sudbina" Marijan Ban, dok VIS Dominik izvodi "Pusti suzu" i "Povedi me, Bože". Producent i urednik nosača zvuka je Jozo Čirko.

 


U prigodnom govoru provincijal o. Anto Gavrić istaknuo je kako u svojoj višestoljetnoj nazočnosti u Splitu, u osam stoljetnom naviještanju evanđelja, života u Crkvi, osam stoljeća zanosa i ljubavi prema Isusu Kristu i hrvatskom narodu, u tom bogatom mozaiku, drugoj polovici 20. stoljeća najviše je obilježio VIS „Dominik“ koji je pjevao po mnogim hrvatskim crkvama, kao i u mnogim zemljama u kojima žive Hrvati.

 

On je naglasio kako se nada da će ih Duh Božji, kao davne 1969. godine, a i nadalje nadahnjivati da svjedoče te drugima prenose vjeru, nadu i ljubav te da će generacije koje dolaze proslaviti narednih 40. godina kao što su oni proslavili 40. obljetnicu svoga postojanja. Na kraju svog Provincijalnog govora, u ime Provincije izrekao je zahvalnost i odao priznanje svim dosadašnjim članovima VIS-a Dominik.

 


Kritički osvrt na album dao je novinar Zlatan Olić, istaknuvši pri tom kako je VIS Dominik izdao do sada kasete „Put ljubavi“, još 1985, zatim „Pružimo ruke“ 1987, „Božićni album“ 1993. te 2007. pod vodstvom o. Joze Čirka, svoj prvi CD „S Bogom u glavi“.

 

Od ukupno jedanaest skladbi sadržanih na CD albumu „Dominiče, dobri oče“ deset ih je uzeto sa spomenutih nosača zvuka, kazao je Olić. On je zatim sveukupno za album duhovne popularne glazbe „Dominiče, dobri oče“ kazao da je produkcijski za pohvalu, popunjen i učinjen s veoma dojmljivom predanošću i ljubavlju svih sudionika.

 

Jedinstven je po zamisli o okupljanju glasovitih pjevačkih imena uz okosnicu koju predstavlja slavljenički VIS Dominik, kao nonet mladih, ali glazbom zadovoljnih i dobro uvježbanih u svojoj namjeri da svoje slobodno vrijeme posvećeno glazbi daruju Kristu i njegovom sljedbeniku, svecu, čije ime zajednički nose sa zadovoljstvom sada već tu na pragu petoga desetljeća svoga postojanja pod okriljem i blagoslovom crkve i samostana Svetoga Dominika u Splitu.

 


O povijesnom 40. godišnjem djelovanju VIS-a „Dominik“, govorio je jedan od utemeljitelja VIS-a „Dominik“ Ino Kalašić. Na svečanom predstavljanju nosača zvuka, nastupili su: Dražen Zečić, Meri Cetinić, Zorica Kondža, grupa VIVA, VIS Dominik, Dalmatino i Marijan Ban koji su otpjevali svoje pjesme sa predstavljenog CD-a.

 


Na kraju programa, kojeg je vodila Silvana Burilović, obratio se i glavni „krivac“, što je ovaj album ugledao svjetlo dana o. Jozo Čirko, koji je zahvalivši se svima koji su sudjelovali u izlaženju novog CD-a, najavio i uskoro  izlaženje još jednog ovakvog CD albuma s pjevačkim zvijezdama.

 


Danas VIS „Dominik“, uz voditelja i gitaristu o. Jozu Čirka, čine članovi: Ante Petričić-solo gitara i vokal, Damir Vujević-bas gitara i vokal, Ante Balarin i Julija Šarić-klavijatura, i vokali: Gentiana Domgjoni, Tihana Čotić, Vinka i Antonia Gvozdanović, Mia Matković i Maja Pavela. Novi CD izašao je u 5000 primjeraka, a već do sada je prodano 1.500 primjeraka

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: Ivica Luetić/dominikanci.hr

 

0
0
0
s2sdefault