joomla social media module

2015-09-15-klopce-naslovnaZenica, 15.9.2015. - Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u kojoj pastoralno djeluju oci dominikanci - Uzvišenje sv. Križa u zeničkom naselju Klopče - imala je u nedjelju, 13. rujna 2015. trostruko slavlje: proslavu naslovnika župe, 40 godina od njezina osnutka te 25 godina župnikovanja fr. Pere Juriča.

Svečanu Svetu misu predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, uz koncelebraciju osam svećenika te sudjelovanje oko 450 vjernika.

 

Izraze dobrodošlice i pozdrava uputio je župnik Jurič zaželjevši okupljenima zajedništvo u molitvi, ljubavi i prijateljstvu. Osvrćući se na proteklo razdoblje, istaknuo je kako ovom obljetnicom treba osvježiti povijest te je pozvao na zahvalnost Bogu i ljudima na proteklom vremenu.

 

"Ne bih volio da itko plače zbog toga što je župa manja. Pozivam na zahvalnost Bogu u nadi da on vodi povijest, ne samo ove župe, nego i povijest čovječanstva. Ne znam budućnost, ali duboko vjerujem da će Bog oživjeti Zenicu, našu župu i BiH", poručio je fr. Pero.

 

U prigodnoj propovijedi provincijal Gavrić osvrćući se na svetopisamska čitanja, napomenuo je da blagdan Uzvišenja sv. Križa podsjeća vjernike na mjesto koje križ ima u životu: u obitelji, domu, poslu kazavši da je on sveprisutan.

 

"Uz tegoban život, nesigurnost događa nam se da nekako svoj pogled okrećemo onomu što nas pritišće, a današnji blagdan nas poziva da učimo svoj pogled podizati križu", poručio je fr. Anto kazavši da je ljudski život sličan putu Izabranog naroda kroz pustinju.

 


"Današnja svetkovina nas podučava da svoj pogled dižemo prema Kristu na križu, a ne da se on zaustavlja na promatranju strahota i muka križa. Ne, nego da ide dalje da promatramo proslavu Krista na križu, njega kao pobjednika, križ kao početak novoga života", istaknuo je provincijal te poručio kako je u svakom životu, pa tako i u povijesti župe Klopče, bilo križeva i teških trenutaka.

 

"Obljetnice su nama prigoda da zahvaljujemo Gospodinu, ali i poticaj da sa zahvalnošću gledamo na prošlost te da se znamo nadahnjivati na onim trenutcima koje smo zajedno proživjeli da bismo mogli ići još dalje", napomenuo je provincijal Gavrić.

 


Završavajući propovijed, izrazio je zahvalnost župljanima koji su doprinijeli da župa u Klopču raste osobito na njihovu zajedništvu u teškim trenutcima rata, ali i poraća kada se broj vjernika smanjivao.

 

 "Lijepo je pod tim vidom promatrati ovih 40 godina zajedničkog hoda župljana ove župe i vjernika zeničkog kraja sa svojim svećenicima (...) Radujući se ovoj obljetnici zajedničkog hoda, bitno je podsjetiti da se on ne zaustavlja, nego se s nadom i pouzdanjem u Gospodina nastavlja", zaključio je provincijal Gavrić.

 

Na završetku Svete mise druženje nazočnih vjernika nastavljeno je uz okrjepu, zvuke narodnog melosa i igranje kola u crkvenom dvorištu.

 

Župa Uzvišenja sv. Križa u zeničkom prigradskom naselju Klopče osnovana je odlukom vrhbosanskog nadbiskupa 1975. odvajanjem naselja Klopče i Perin Han od župe Crkvica. Od tada ima matice, a izgradnja crkve započela je 1982.

 

Dovršena je nakon rata, a vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić blagoslovio ju je 2007. Prema Šematizmu Vrhbosanske nadbiskupije za 2015., u Klopču je u 161 kućanstvu živjelo 359 katolika, za razliku od 1991. kada je ova župa brojala 1 450 katolika.

 


U pet zeničkih župa trenutno živi oko 6 500 Hrvata-katolika, za razliku od gotovo 25 000 prijeratnih. Taj broj se iz godine u godinu smanjuje, stariji živalj umire, a mladi zbog nedostatka posla svakodnevno napuštaju rodni grad. Stoga je bez perspektive Kristova Križa, zapravo, vrlo teško nazrijeti ikakvu svijetlu budućnost za katolike zeničkog kraja. (kta)

 

 

0
0
0
s2sdefault