Ispis

2009-09-14-naslovna-svkrizklopceBlagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen u župi Klopče pokraj Zenice, u nedjelju 13. rujna 2009.

Uobičajena je tradicija u svim zeničkim župama da se na sam blagdan zaštitnika pojedine župe, vjernici drugih župa pridružuju slavljeničko župi. Tako su se u nedjelju vjernici pet zeničkih župa, predvođeni svojim župnicima, okupili na proslavi Uzvišenja sv. Križa u Klopču. Središnje misno slavlje predvodio je fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, uz koncelebraciju župnika, dominikanca fr. Pere Juriča i trojice drugih dominikanaca, zeničkih župnika i ravnatelja Katoličkog školskog centra u Zenici don Ante Ledića.

 

Prije početka svečane Euharistije, dominikanski provincijal blagoslovio je orgulje koje je župa dobila na dar, a koje je izradio dominikanac brat Gabriel Posavec, iz samostana u Zagrebu. Skladni zvuk orgulja i raspjevani glasovi župnog zbora živopisno su isticali dimenziju slavlja UZVIŠENJA Svetog Križa, što je i provincijal u propovijedi naglasio.

 

Blagdan povezuje evanđeoske događaje Velikog petaka i nedjelje Uskrsnuća, dimenzije koje vjernici ne trebaju zaboravljati. S pogledom uprtim u Gospodina, raspetog na križu, ali Uskrsnulog, koji sjedi zdesna Ocu, vjernik korača hrabro životnim stazama s pouzdanjem u Boga i s pjesmom u srcu. Kao hodočasnici, pjevamo i putujemo, s pogledom punim nade u Gospodina, koji želi da budemo s njime dionici njegove slave, istaknuo je propovjednik.

 

Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica, koju su predvodili: ravnatelj KŠC don Anto Ledić, župnik fr. Pero Jurič i fr. Anastazio Perica Petrić iz dominikanskog samostana u Bolu na Braču. U trodnevnoj pripravi župnik je pohodio i ispovjedio bolesnike na području župe, a uoči središnje proslave vjernici su imali mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s