joomla social media module

2009-08-21-trknjigaZagreb, 21. kolovoza 2009. – U suradnji Nakladnog zavoda Globus i Dominikanske naklade Istina, iz tiska je izišla knjiga Timothy Radcliffea, OP - Zašto biti kršćanin ?

 

Biblioteka: IZAZOVI
ISBN: 978-953-167-230-6
Objavljeno: 2009
Nakladnici:
Nakladni zavod Globus i Dominikanska naklada Istina

 

 

 

 

Zašto biti kršćanin? Čovjek je usmjeren k Bogu, svrsi svega. Ako netko misli o vjeri kao o nečem „korisnom“ tada je svodi na još jedan potrošački proizvod. No ako smo usmjereni k Bogu, tada bi to trebalo utjecati na način na koji živimo svoj život. Ovdje nije riječ o moralnoj nadmoći.

 

Kršćani često nisu ništa bolji od bilo koga drugoga, ali bi životi kršćana trebali biti obilježeni nadom, slobodom, srećom i hrabrošću. Ako to nisu, zašto bi itko vjerovao u ono što govore. U ovoj novoj knjizi Timothy Radcliffe u svom elementu piše proročkom snagom. Njegova teza u korist kršćanskog vjerovanja jest duboko katolička i duboko ljudska.

 

No isto tako je zadivljujuće da je Radcliffeova teza u korist kršćanstva i tumačenje kršćanskog evanđelja zaodjenuta dubokim razumijevanjem ljudske naravi, problema i tjeskoba suvremenih muškaraca i žena. Radcliffe je daleko od teološke kule od bjelokosti, a opet njegovo je razumijevanje evanđelja duboko teološko. Široko je tematsko područje ove knjige, ali je utemeljeno, među ostalim, na Radcliffeovu pastoralnom iskustvu, koje je stekao radeći s ljudima koji su imali probleme u braku, s onima koji se bore s problemom celibata, s onima koji pokušavaju razumjeti narav vjerskih autoriteta i onima koji pokušavaju ostati odani Crkvi, koja njihovu seksualnu orijentaciju smatra „nepravilnom“.

 

Ova knjiga tvrdi da što čovjek više razumije evanđelje, to je više otvoren izvanjskom svijetu. Knjiga Zašto biti kršćanin dašak je svježeg zraka u trenutku kada je on najpotrebniji.

 

 

SADRŽAJ


Uvod

 

1. Probudit ću zoru
2. Učenje spontanosti
3. Mirno more
4. „Ne bojte se“
5. Električno tijelo
6. Zajednica istine
7. Ja jesam zato što mi jesmo
8. Građani Kraljevstva
9. Radikalni šok
10. Uzgoj pandi
11. Bez Dana Gospodnjeg ne možemo živjeti

 

Zaključak

 


Timothy Radcliffe, rođen 1945., je redovnik, dominikanac. Studirao je u Oxfordu i Parizu. Predavao je Sveto pismo na Sveučilištu u Oxfordu, a radio je s ljudima koji su oboljeli od AIDS-a. Bio je provincijal Engleske dominikanske provincije, a zatim, kao Učitelj Dominikanskog reda, od 1992. do 2001. proputovao je Europu, Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Na hrvatskom su objavljene dvije njegove knjige: Redovnici, jeste li sretni? (Dominikanska naklada Istina, 2001.) i Sedam posljednjih Kristovih riječi (Nakladni zavod Globus, 2006.). Živi u Oxfordu.

 

 

0
0
0
s2sdefault