joomla social media module

2009-08-13-aktualnonaslovnabolBol na Braču, od 30. srpnja do 8. kolovoza 2009. - U samostanu dominikanaca u Bolu na Braču u spomenutom razdoblju, događale su se zanimljive obljetnice i proslave blagdana. Stoga ih ovdje donosimo prema događanjima:

 


30. srpanj 2009.


p. Anastazio Petrić prezentirao svoj umjetnički opus


U sklopu „Bolskog lita“ i predstavljanja umjetnika te njihovih djela, u prepunom atriju bolske knjižnice, p. Anastazio Petrić je prezentirao svoj umjetnički opus. Na jako zanimljiv način govorio je o osobnoj inspiraciji te načinu i tehnikama nastanka svojih djela. U atriju knjižnice bilo je izloženo tek nekoliko njegovih djela, dok je većina umjetničkog opusa prikazana video projekcijom. Mnogobrojna publika je pomno pratila izlaganje i prezentaciju, te su nakon toga p. Anastaziju postavljali pitanja ili tražili objašnjenja u svezi njegovog načina slikanja ili interpretacije neke teme.

 

 

 

 

 

 


2. kolovoz 2009.


S. Celestina (Marija) Budimir-Bekan i s. Jagica (Marica) Barišić proslavile 50 godina redovničkih zavjeta


Dvije sestre dominikanke, s. Celestina i s. Jagica ove godine proslavile su 50 godina od svojih prvih redovničkih zavjeta. U svome redovničkom poslanju obje sestre provele su dugi niz godina služeći Bogu, Redu i narodu u bolskom samostanu braće dominikanaca. U znak zahvalnosti za njihovu dugogodišnju djelatnost i zajedništvo s braćom, bolski samostan je upriličio proslavu ovog važnog jubileja naših sestara.

 

 


3. kolovoz


Blagdan bl. Augustin Kažotić

 

Nakon dugo godina i Bolu je svečano proslavljen blagdan Bl. Augustina Kažotića. Misnom slavlju je predsjedao i propovijedao p. Damir Šokić, župnik.

 

 

 

2009-08-13-bolaugustin

 

 

 

5. kolovoz 2009.


Proslava Gospe od sniga - Bolska fjera - Dan općine Bol

 

 

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi proslavljena je zaštitnica Bola, Gospa od sniga. Misno slavlje predslavio je župnik, p. Damir Šokić. Nakon misnog slavlja u hotelu Elaphusa održana je svečana sjednica općinskog poglavarstva na kojoj je p. Eugenu Bižaci dodijeljeno javno priznanje „ Grb općine Bol“, a povodom 60 obljetnice misništva i općeg doprinosa u razvoju turističke djelatnosti u Bolu. Kao i svake godine toga dana je u Bolu bilo posebno veselo, a slavlje bolske fjere proteglo se kasno u noć.

 

 

2009-08-13-eugennagrada

 

 

 

6., 7. i 8. kolovoz 2009.


Priprava i proslava blagdana sv. Dominika

 

Dvodnevna priprava za proslavu blagdana sv. Oca Dominika se sastojala od slavlja svečanih misa sa propovijedima te večernjim klanjanjima pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Misnim slavljima oba dana je predsjedao župnik p. Damir. Prvoga dana propovjednik je govorio o životu sv. Dominika, a drugi dan o nastanku i poslanju Dominikanskoga reda.

 

U večernjim satima bilo je klanjanje pred Presvetim koje je prvoga dana bilo namijenjeno za cijeli Dominikanski red, a drugoga dana za Dominikanski red na našim prostorima. Liturgijsko pjevanje tijekom mise uzveličao je veliki župni zbor dok su klanjanje animirali mladi iz župe. U zajedništvu sa brojnim svećenicima i Božjim narodom, u samostanskoj crkvi svečano je proslavljen blagdan sv. Oca Dominika. Misnom slavlju je predsjedao fra Ivan Dotur OFM župnik iz Sumartina na Braču. U koncelebraciji je bilo sedamnaest svećenika. Na kraju misnog slavlja samostanski starješina p. Damir Šokić je zahvalio fra Ivanu Doturu što su i ove godine oci franjevci iz Sumartina tradicionalno predsjedali misnom slavlju za blagdan sv. Dominika, te je sve nazočne svećenike i narod pozvao na prigodni domjenak u samostanski vrt.

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault