joomla social media module

2009-08-09-naslovna-splitSplit, 8. kolovoza 2009. - Na temelju dugogodišnje tradicije braća franjevci predslave euharistiju na blagdan sv. Dominika, kao što i dominikanci uzvraćaju za blagdan sv. Franje. Na sam blagdan u Splitu, središnje euharistijsko slavlje, u dupko ispunjenoj crkvi, predvodio je fra Petar Lubina, u pratnji fra Ante Bilokapića, gvardijana samostana Gospe od Zdravlja.

 

U koncelebraciji se nalazilo dvadesetak braće dominikanaca i drugih svećenika, prijatelja samostana. Nakon euharistijskog slavlja, u procesiji krenulo se iz crkve u klaustar novosagrađenoga samostana, gdje je uslijedio obred blagoslova samostana. Samostan je blagoslovio fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Proslavi blagdana sv. Dominika i blagoslova samostana nazočio je ministar kulture Rebublike Hrvatske gosp. mr. sc. Božo Biškupić, predstavnici gradskih vlasti iz Splita, brojni uzvanici i prijatelji samostana.

 

Proslavi blagdana sv. Dominika i blagoslova samostana prethodila je trodnevnica, koju je vodio dominikanski provincijal, istaknuvši vjernicima nekoliko dimenzija Dominikove osobnosti: čovjek riječi – evanđeoski čovjek, čovjek Božji – čovjek molitve, studija i križa, čovjek Crkve, »sol zemlje i svjetlost svijeta«.

 

Gradnja samostana započela je obnovom jednoga samostanskog krila 10. veljače 2005. Završetak tih radova bio je u listopadu 2005. Radovi na ostalom, većem dijelu samostana počeli su u listopadu 2007. godine. Arhitekt je ing. Jerko Rošin, izvođač radova braća Škaričić, glavni inženjer gosp. Ante Ćosić, a nadzor je obavljao ing. Božidar Bogdanović.

 

Na kraju obreda blagoslova prior splitskog samostana fr. Luka Prcela zahvalio je svima koji su na razne načine pomogli izgradnji samostana – graditeljima, izvođačima radova, konzervatorima, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, dobročiniteljima, istaknuvši posebice solidarnost dominikanskih samostana pri izgradnji samostana u Splitu. Uz braću dominikance, u samostanu djeluju i tri sestre dominikanke, koje su također dobile nove prostore.

 


Donosimo u cijelosti govor dominikanskog provincijala o. Ante Gavrića prigodom blagoslova samostana:

 
Blagoslov novoga samostana slavimo u sklopu priprave za proslavu velikoga Jubileja 800. obljetnice Reda propovjednika. To istodobno znači i osam stoljeća dominikanske nazočnosti u Splitu, osam stoljeća naviještanja evanđelja, osam stoljeća života u Crkvi, osam stoljeća zanosa i ljubavi prema Isusu Kristu i hrvatskom narodu. S vama,  danas zahvaljujem za tolike milosti. Ovo je slavlje nade. Budućnost nas zaokuplja. Sadašnjost nam se čini bremenitom, ali u Isusu Kristu dan nam je odlučujući znak Ljubavi koja spašava i Ljubavi koja nas čeka, nada je tu.... pouzdana nada koja nas nosi. S pouzdanjem danas molimo našeg Utemeljitelja, sv. Dominika, da, vrši ono što je rekao: »molitvom pomozi nas«.

 

Molimo da svojim zagovorom prati poslanje braće ovoga samostana u naviještanju evanđelja i apostolskom predanju. Poslanica Hebrejima potiče na bratsku ljubav, gostoljublje (usp. Heb 13, 1-3.5-7.14-17). U Novom zavjetu gostoljublje je najčešće, najodređenije i najslužbenije očitovanje ljubavi. Svaki gost kojega se prima je Kristov i Božji glasnik. To će kršćanskom gostoljublju dati posebno značenje i veličinu. Sve potječe od poznate zgode kad Abraham kod Mamre veličanstveno dočekuje tri čovjeka, koji su u stvari bili anđeli, tj. »poslanici« (Post 18, 1-2). A i Krist šaljući svoje učenike da naviještaju Radosnu vijest traži od njih da sa sobom ništa ne nose, nego da računaju na gostoljubivost ljudi dobre volje. Isus se poistovjećuje s malenima. U svakom bližnjem imamo mogućnost oživotvorenja bratske ljubavi, a time se pokazuje ljubav prema Kristu.

 

Gostoljubivom bratskom ljubavlju Kristovi učenici očituju dobrostivo srce i daju svijetu istinsko svjedočanstvo. Biti bližnji siromahu i strancu evanđeoski je stav. Time se pokazuje vjernost Isusu Kristu. Kršćanin ne može ostati ravnodušan pred sudbinom onih odbačenih, prezrenih, marginaliziranih i isključenih iz života društvene zajednice. Krist riječima i životom poziva da prihvat i prijam bude u središtu kršćanske prakse. Sloboda je uvijek bila draga dominikancima. Sloboda je uvjet prijateljstva. Red propovjednika primio je milost prijateljstva koja ide zajedno sa slobodom. U sv. Dominiku uočavamo veliku slobodu i veliku lakoću s kojom uspostavlja veze prijateljstva i dobrohotnosti sa svima. »Budući da je volio sve ljude, svi su ga voljeli«, svjedoči njegov nasljednik na čelu Reda, bl. Jordan Saski. Neka i ovaj samostan zrači tim Dominikovim duhom i neka odsijeva dominikanskom karizmom: slobode, istine, studija, molitve, propovijedanja, bratske ljubavi i prijateljstva sa svima.

 

Otvaranje novoga samostana najavljuje i nove perspektive, budućnost se otvara. Provincijska skupština, održana lani u samostanu u Bolu na Braču, preporučila je da se u novi splitski samostan preseli jedna odgojna institucija naše Provincije. Drago mi je da će četvorica mladih sjemeništaraca započeti novu školsku godinu iz ovoga samostana. Njima će se tijekom godine pridružiti isti broj kandidata – tako da će se ova zajednica – živo se nadam – tijekom sljedeće godine brojem udvostručiti.

 

Prigodom blagoslova ovoga novoga samostana, sjetimo se i svojih korijena. Sjećamo se i rada svih onih koji su nas prethodili. Prisjećamo se vjere svih onih koji su gradili ovo prebivalište duha i srca. Ponosni smo na sve što se do sada ostvarilo; bogata riznica prošlosti trebala bi održavati naše pouzdanje u budućnost koju trebamo graditi zajedno. Možemo gledati u budućnost s puno nade. Ostavljamo i mjesta Duhu Svetom.

 

On će nam pomoći otkrivati inicijative kako bismo i mi mogli biti odvažni svjedoci dobroga Boga, koji je uvijek pozoran na život svojega naroda. Izričem zahvalnost i priznanje svim dosadašnjim graditeljima i dobročiniteljima ovoga samostana. Zahvaljujem svoj braći u Provinciji jer se pri izgradnji ovoga samostana itekako očitovala bratska solidarnost na razini Provincije.

 

Želim vjernost i ustrajnost svoj današnjoj braći. Unaprijed zahvaljujem mlađoj braći što preuzimaju izazov da učine život sutra u ovoj splitskoj zajednici vidljivijim i transparentnijim.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault