joomla social media module

2009-08-04-naslovnatrogirTrogir, 3. kolovoza 2009. - Liturgija proslave blagdana Augustina Kažotića u Trogiru, počela je procesijom po samostanskom klaustru i nastavila se u Crkvi euharistijskim slavljem koje je predvodio o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije uz koncelebraciju o. Luke Prcele, priora dominikanskoga samostana u Splitu, don Pave Piplice, katedralnog župnika u Trogiru i o. Veselka Begića, samostanskog vikara.

 

Misnom slavlju nazočilo je mnoštvo vjernika iz grada Trogira kao i brojni Kažotićevi štovatelji iz okolnih mjesta. U misnom slavlju sudjelovali su i članovi obitelji potomaka Kažotić.

 

 

 

Ulomak iz blagdanske propovijedi o. Ante Gavrića

 

«Augustin Kažotić bio je uvjeren da je čovjek, kršćanin najprije slušatelj i osluškivatelj, to je prioritet Augustinova života – to je temeljni stav ljudske osobe. Osluškivati najprije Boga i njegov plan sa svakim od nas – a zatim osluškivati potreba svijeta i svakoga čovjeka kojima smo poslani.

 

 

To prekrasno ističe i dominikansko geslo: “razmišljati i plodove svoga razmišljanja prenositi drugima”, geslo koje potječe od sv. Tome Akvinskoga, Augustinova učitelja; iako Kažotić nije izravno slušao Tomina predavanja, Tomin duh i nauk bio je prisutan na Pariškom sveučilištu, na kojem je Kažotić studirao. Augustin je dobro poznavao i usvajao naučavanje velikog sv. Tome. Kontemplacija je prije svega, kako ističe sv. Toma Akvinski, međusobni odnos s Bogom: susret u ljubavi, obostrani angažman i prihvaćanje.

 

Kontemplativni život u središtvu je svakog traženja pravednijeg svijeta. Kontemplacija nas čini sposobnima da gledamo nesebično. Gledajući nesebično i brižno prema povjerenom stadu, Augustin se snažno borio protiv siromaštva. O brižnom pastirskom pogledu svjedoče i uspjesi i obnove što ih je blaženik uspio ostvariti i u Zagrebu i u Luceri, u Italiji. Bl. Augustin Kažotić nam je utor i poziv jer se i u našem društvu sučeljavamo s različitim oblicima nepravde.

 

Augustinov život i primjer potiču da budemo uz one koji nepravedno trpe, da se zauzimamo za socijalnu pravdu, dostojanstvo ljudske osobe i očuvanje okoliša. Augustin Kažotić je stvarno vrlo akturalan i u naše vrijeme. Zahvalimo nebeskom Ocu za dar Augustina Kažotića Crkvi i svijetu, i našemu hrvatskom narodu! Bl. Augustin Kažotić je putokaz Crkvi i narodu. Sveci su nam uvijek putokaz prema Kristu. Augustin Kažotić je stoljećima bio putokaz prema Kristu kojeg je sam živo i vjerodostojno nasljedovao i propovijedao.

 

Večeras vas pozivam i potičem, štovatelji bl. Augustina: molimo što češće zagovor bl. Augustina Kažotića. Neka nas duh Augustina Kažotića uvijek potiče da u sebi razvijamo one značajke koje su krasile njegov lik, poniznost, blagost, dobrotu, osjećaj za pravdu, socijalnu pravdu - tako važnu u našem društvu - , apostolsku revnost, vjernost Crkvi i ljubav prema svome hrvatskome narodu.»

 

 

 

 

 

Za nekolicinu ustupljenih fotografija s blagdanske proslave, zahvaljujem gospodični Josipi Zeko, suradnici Informativne katoličke agencija – IKA.

 

0
0
0
s2sdefault