• Propovjednici Istine – Samostan i crkva svete Katarine Aleksandrijske, Split (nastavak 2/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – EPIZODA 2/12

  • 1

joomla social media module

Isus i učenici

 

On je poziv na ostavljanje grešnog života i starih mreža, i to odmah.

 

U današnjem prvom čitanju Bog šalje proroka Jonu da upozori stanovnike Ninive kako će Niniva biti razorena ako se ne obrate od svojega zlog puta. Ninivljani su ozbiljno shvatili upozorenje proroka Božjeg te su povjerovali Bogu i obratili se.

 

Danas, više nego ikada, Crkva mora dignuti proročki glas, i to ponajprije unutar sebe same (jer su protubožje ideološke bujice zarazile glave mnogih vjernika i pastira pod ponudom poželjnoga voća), a onda i čitavome svijetu (Ninivi današnjice) proglasiti: „Još četrdeset dana i Niniva će biti razorena.“

 

Bez jasnog glasa Crkve oni to nemaju od koga drugog čuti, a Isus je upravo zato pozvao svoje prve učenike da ostave mreže i ribe, jer on ih želi učiniti ribarima ljudi.

 

Gospodin ozbiljno nailazi u ovo vrijeme pored tolikih svojih učenika, koji kao da su se stopili s poslovima svijeta, i zahtijeva od njih da se ostave toga, i da se pod što hitnije uhvate onoga za što ih je pozvao: upozoravati ljude na zle putove kojima idu i koji ih vode u propast, i pozivati na obraćenje. Pavao upozorava: Vrijeme je kratko! ... jer – prolazi obličje ovoga svijeta (vidi 1 Kor 7, 29-31).

 

Te njegove riječi zvuče tako suvremeno i obvezujuće za nas koji se nazivamo Kristovima u ovom vremenu tzv.demokracije, koja je spremila perfidne revolucije kontrole umova i giljotine mozgova. Isus poziva Crkvu (svakoga od nas) da ostavimo mreže koje svijet plete, a da se pod hitno uhvatimo onih njegovih, koje će biti poziv i navještaj onima koji su se udaljili od puta spasenja.

 

TREBAMO TO UČINITI BRZO...

 

Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. (Mk 1, 18)

 

ISPUNILO SE VRIJEME...

 

Božji nailazak znači za čovjeka ispunjeno vrijeme, trenutak na koji treba reagirati promjenom života, i to odmah. Svi poslovi koji u sebi nemaju Boga, na kraju ostaju i bez čovjeka, i postaju automatizam, a čovjek tako samo obično sredstvo koje se može vrlo lako odbaciti.

 

Božji nailazak pak mijenja perspektivu i sliku čovjeka, mijenja i sami posao i daje mu dublji smisao, novu dimenziju.

 

Isusov nailazak tako je promijenio pogled ribara, ne kao da bi ribarenje bilo nešto loše, nego mu je donijelo širu dimenziju od same mreže i ribe. Naime, u toj mreži sada se nalazi čovjek i Bog koji želi čovjeka za sebe.

 

To što prvi učenici odmah ostaviše mreže i pođoše za njim govor je o tome kako se čovjek treba dati zahvatiti Bogom da bi sam mogao svijetu i u svojim poslovima donijeti novost...

 

MOLITVA:

 

Bože koji dotičeš ljudska srca i donosiš širinu pogleda u ljudsku misao dotakni i nas danas svojim nailaskom. Preobrazi naše svagdašnje poslove novim smislom da sve što radimo bude posvećeno spasenju čovjeka.

 

Petar Galić, OP

 

0
0
0
s2sdefault