Ispis

2020 09 14 nasgif

 

Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen u župi Klopče pokraj Zenice, u nedjelju 13. rujna


Euharistijsko slavlje predvodio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije u koncelebraciji pet svećenika među kojima je bio i župnik fr. Pero Jurič.

 

Sudjelovalo je oko 250 vjernika koje je na početku pozdravio župnik. Uz župnika domaćina, suslavitelji su bili: župnik sv. Ilije fra Marko Kepić, vlč. Dražen Kustura u ime župe sv. Josipa, vlč. Vlatko Rosić ravnatelj KŠC sv. Pavao u Zenici, dominikanac fr. Dominik Kristijan Gerbic - Zeničanin na službi u Zagrebu i dominikanski student fr. Saša Stjepan Bukvić koji trenutno boravi u župi Klopče.

 

2020 09 14 03

 

Propovjednik je na početku objasnio povijesnu dimenziju ovoga blagdana te se upitao zašto su kršćani tražili Kristov križ, bili sretni kad su ga pronašli, žalosni zbog gubitka i spremni na borbu da bi ga ponovno zadobili.

 

Ustvrdio je kako odgovor nije u tome što je križ bio oruđe koje je usmrtilo Isusa, nego zato što je taj instrument smrti Krist preobrazio u izvor života. „Čovjek i ono što je život lako pretvori u smrt: ljubav u ljubomoru i posesivnost, užitak u razvrat i ovisnost, posjedovanje u pohlepu, a ponos u oholost i prijezir prema drugima, dok Bog može i smrt i zlo okrenuti u izvor života i dobra“.

 

Ovu je tvrdnju potkrijepio slikom stabla života u raju zemaljskom koje je za čovjeka postalo izvorom smrti, te slikom križa kao stabla smrti koje je Bog preobrazio u izvor života.

 

2020 09 14 04

 

Nadalje je istaknuo kako izbor križa nije slučajan, jer je u Isusovo vrijeme bio najteži, nabolniji i najsramotniji oblik umiranja. „Tako je Bog pokazao da nema čovjekove patnje u kojoj nije prisutan, ne samo kao promatrač nego aktivni sudionik. Usto je ljudima pokazao i koji je cilj križnoga puta, a to je vječnost“.

 

Referirajući se na Svetopisamsku zgodu o Mojsiju koji podiže mjedenu zmiju u pustinji, Provincijal je ustvrdio kako i nas neće prestati ujedati različite ljutice u našim životima. „Bit će nepravednih osuda, izdaje, napuštenosti, padova pod križem pa i same smrti. Ipak, pogled na Kristov križ izliječit će nas od očaja, jer znamo da nakon križa slijedi uskrsnuće“.

 

 

2020 09 14 06
Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica, koju su predvodili: župnik Uznesenja BDM u Zenici vlč. Anto Dominković, župnik sv. Ilije fra Marko Kepić i ravnatelj KŠC vlč. Vlatko Rosić. 

 

U trodnevnoj pripravi župnik je pohodio i ispovjedio bolesnike na području župe, a uoči središnje proslave vjernici su imali mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja.


Riječi zahvale izrekao je župnik Jurič, a zbog epidemiološke situacije s koronavirusom ove godine izostavljeno je narodno veselje. Međutim, prisutni su imali prigodu počastiti se i osvježiti pićem kojega su pripravili domaćini.

 

2020 09 14 07

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s