joomla social media module

2020 09 03 d v naslovna

 

U Vrbniku na Krku od 30. kolovoza do 4. rujna održane su duhovne vježbe za novake Hrvatske dominikanske provincije, Mislava Matijašića i Kristijana Zelića, koji danas u popodnevnim satima polažu prve redovničke zavjete u dominikanskoj crkvi sv. Jeronima u Rijeci.

 

Tijekom duhovnih vježbi koje je vodio fr. Zvonko Džankić, dominikanac iz Zagreba – uz svagdanja misna slavlja u crkvi sv. Antuna Padovanskog, prigodne homilije, Službe časova, kruničarske pobožnosti, razgovore i šetnje – razmišljalo se o stupovima dominikanske duhovnosti s posebnim osvrtom na kontemplativnu i propovjedničku dimenziju Reda.

 

Na početku duhovnih vježbi voditelj je podsjetio braću novake da je poslanje Dominika i prve braće bilo nadahnuto i popraćeno snažnim molitvenim životom i kontemplacijom. Kroz različite primjere, aktualizaciju i uzore koji neprestance nadahnjuju Red propovjednika, fr. Zvonko je spomenuo svetu Katarinu Sijensku koja razmatra o Marti i Mariji.

 

Istaknuo je da svetica ne bira jednu ili drugu, nego nastoji biti aktivna kao Marta i meditativna kao Marija. Ona je, dakle, mistična (meditativna) i dinamična-aktivna. Sv. Katarina govori o Bogu kao o doživljenoj istini i svjedoči živog i življenog Boga. Ljubav prema Bogu povezana je s ljubavlju prema čovjeku jer potonja izvire iz ljubavi prema Bogu.

 

Podsjetio je i na druge kontemplativne primjere dominikanskih svetaca i blaženika, ističući sljedeće: „Sinergija života i poslanja način je jačanja dominikanskog identiteta. To je ujedno i najučinkovitiji način usklađivanja kontemplativne i apostolske dimenzije Reda. Sveti otac Dominik u sebi je to ostvario, a sv. Toma nazvao sintezom apostolata i akcije koji svoje temelje imaju u kontemplaciji“ (Akti br. 60. Vijetnam 2019.).

 

Osvrnuo se i na misli pape Franje o kontemplaciji koji kaže da ona ne opravdava život u osrednjosti i podsjetio na Papin poziv na dnevno kontempliranje evanđeoskih ulomaka. Potom je fr. Zvonko govorio o naviještanju Riječi, važnom stupu dominikanske duhovnosti jer sveti otac Dominik nije želio da njegova braća samo „propovijedaju, nego da budu propovjednici“.

 

Pozornost je napose usmjerio na Akte Opće skupštine Reda održane u Vijetnamu koji dobro i sadržajno strukturiraju propovjedničku dimenziju Reda propovjednika ističući da je propovijedanje evanđelja naš identitet. Središte naše kršćanske vjere jest osoba uskrslog Isusa Krista koji donosi radosnu vijest spasenja.

 

„Što propovijedamo?“; „Gdje propovijedamo?“; „Kome propovijedamo?“; „Kako propovijedamo i kako se formira propovjednik?“, bile su teme znatnijeg dijela razmatranja. Voditelj je posebno istaknuo i potrebu stjecanja novih vještina unutar digitalne kulture i umjetnosti.

 

Duhovne vježbe završile su jutarnjom Službom časova i kratkim voditeljevim nagovorom o slavljenju i življenju od Riječi kao drugim dvjema sastavnicama dominikanske duhovnosti.

 

0
0
0
s2sdefault