joomla social media module

2020 08 27 ivo naslovna

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 27. srpnja 2020. godine jednoglasno je prihvaćena odluka o imenovanju Ulice padre Iva Martinića. Riječ je o prolazu između Zlatarske ulice i dominikanskog Samostana sv. Dominika.

 

Pokretači peticije da se jedna ulica u Dubrovniku nazove po dominikancu Ivu Martiniću, Tomislav Margaretić i Ivana Žuvela Kalina napisali su sljedeće:

 

„Mi, dole potpisani, tražimo da se jedna ulica u Dubrovniku nazove imenom pokojnog Iva Martinića, dominikanca, dobitnika mnogih priznanja. U vremenima kada religija nije bila popularna za sustav u kojem smo živjeli, padre Ivo je mladima otvarao put prema Bogu.

 

Pamte ga generacije i generacije Dubrovčana. Osniva sastav 'Orlandovi dječaci', koji prvi izvode beat misu u Dubrovniku, a sastav kasnije mijenja ime u 'Veritas'. Komunističkom sistemu nije odgovaralo djelovanje padre Martinića, pa je osuđen 1986. na kaznu od 6 mjeseci zatvora, uvjetno na rok kušnje od tri godine.

 

Padre Ivo zaslužan je za obogaćivanje dominikanskog samostanskog muzeja, dobitnik je odličja Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku i Dubrovačko-neretvansku županiju stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru.

 

Dobitnik je i priznanja Sunčani cvijet 1989., te Nagrada Grada Dubrovnika 1991. Bio je izvjestitelj u Glasu Koncila, imao kolumnu u Dubrovačkom vjesniku, objavio tri knjige: Bog govori ljudski, Aktualnost Božje riječi i Što Bog govori?

 

Smatramo kako se Grad Dubrovnik treba na ovakav način odužiti padre Ivu, te kako trajno treba urezati njegovo ime u dubrovački kamen, kako ga se nikada ne bi zaboravilo i kako bi za njega znale i sljedeće generacije“.

 

Spomen obilježavanja otvaranja Ulice padre Iva Martinića biti će 6. rujna na dan smrti fr. Ivana Martinića.

 

 

2020 08 27 ivo 01

0
0
0
s2sdefault