Ispis

2020 08 16 n v g malagif

 

U nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika blagdan Velike Gospe obilježen je misnim slavljima te procesijom Gospinim kipom ulicama grada i rivom.

 

Kip Majke Božje u procesiji su nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, praćeni barjaktarima, svećenicima, članovima zbora te okupljenim vjernicima iz Trogira i susjednih krajeva.

 

Svečano misno slavlje predvodio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić,OP koji je u propovijedi istaknuo: „ Uvijek je poseban osjećaj kad smo s Majkom Isusovom, svi smo tada sigurniji, mirniji, zadovoljniji .

 

Bez obzira na našu dob ostajemo u sebi uvijek djeca potrebna majke, a majka svih nas je naša Gospa. Slavimo blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije dušom i tijelom u slavu nebesku, a tu je dogmu proglasio papa Pio XII 1950.godine vođen Duhom svetim.“

 

Podsjetio je na činjenicu da nas Majka uvije iznova okuplja i da nema mjeseca u godini kada nema Gospinog blagdana. „Onaj tko svaki dan izmoli krunicu, Zdravo Mariju, Anđeo Gospodnji otkriva najbitnije istine vjere. Kad god Majci dođemo ona nas upućuje na Isusa i nećemo nikada zalutati ni propasti.

 

Osjetit ćemo toplinu, blizinu i ljubav Srca Isusova, a On je tamo gdje je i njegova Majka. Ako imamo probleme u životu dođimo pod Majčino okrilje i pod njezin plašt i umjesto da strahujemo i paničarimo počnimo se utjecati Gospi, uznesenoj dušom i tijelom u slavu nebesku, zaključio je fr. Petar u nadahnutoj propovijedi te uputio zahvale svima na pobožnom i sabranom sudjelovanju na misnom slavlju i procesiji.

 

Posebno je zahvalio članovima Udruge Gospe od Karmela koji tradicionalno nose Gospin kip u procesiji , Zboru blaženog Augustina Kažotića te bogoslovu Ivanu Turkalju koji je, uz pomoć Gospinih štovatelja, aranžirao cvijeće i prigodno uresio oltar i kip Majke Božje.

 

 

Ivana Rinčić

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s