• Propovjednici Istine – dokumentarni film (nastavak 1/12)

  • 1
  • Osam stoljeća dominikanaca na hrvatskim prostorima – 1/12

  • 1

joomla social media module

2020 06 02 naslovna

 

U ponedjeljak, 1. lipnja na spomendan Marije Majke Crkve je bilo osobito svečano u samostanu i župi blaženoga Augustina Kažotića u Zagrebu.

 

U vremenu svakovrsnih izazova i pitanja ispred crkve, u Vukovarskoj ulici je nedavno postavljen, a danas i blagoslovljen kip blaženoga Augustina Kažotića zaštitnika samostana i župe.

 

Misno slavlje je povodom ovog događaja predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja blažene djevice Marije, brat Slavko Slišković. U prigodnoj homiliji je između ostalog istaknuo: „Ovaj kip koji ćemo nakon mise blagosloviti osim estetske za nas ima i religioznu dimenziju. Mi, istina, nismo, idolopoklonici koji vjeruju u moć djela načinjenog ljudskom rukom da bi mu se klanjali ili ga obožavali, nego nas ono upućuje na onoga koga predstavlja.

 

Sam Kažotićev život je put koji povezuje sjever i jug Hrvatske, rodni mu Trogir i Zagreb u kojemu je bio biskup; Hrvatsku i Europu preko studija u Parizu, djelovanja na papinskom dvoru u Avignonu i biskupovanja u Luceri. On povezuje vjeru i znanje, biskupsku čast i osobnu poniznost, plemićko podrijetlo i brigu za siromahe; svetost i jednostavnost života; strogost za grijeh i blagost za grešnike… potvrđujući tako ljepotu pripadnosti Crkvi kojoj je Marija Majka i ljudskoj obitelji nebeskoga Oca“.

 

Na koncu je brat Slavko istaknuo: „Ono što ovaj kip snažno poručuje i na što nas poziva vidimo iz Augustinovih biskupskih oznaka. Biskup je onaj koji okuplja zajednicu Crkve. Staro je pravilo: Ubi episcopus ibi Ecclesia. Kažotić se, unatoč svemu svome drugom djelovanju, najviše trudio oko ljepote liturgije i s njom povezanog poboljšanja vjerskog života.

 

Neka i nas pogled na njegov kip potakne, a njegov zagovor neka nam pomogne, na češći dolazak na misu i trud oko boljega vjerničkog života da se krivoga puta ostavimo, a pravim idemo kako bismo bili što bolji svjedoci evanđelja živeći međusobno kao sestre i braća, djeca Marije Majke Crkve i svoga Oca na nebesima“.

 

Nakon euharistijskog slavlja braća svećenici i vjerni puk je došao u Vukovarsku ulicu gdje je na fasadu u središtu i postavljen kip blaženoga Augustina Kažotića. Sve nazočne je pozdravio prior samostana brat Marinko Zadro.

 

On je podsjetio na kratku povijest onoga čemu smo danas svjedoci: „Bila je najprije kapelica blaženog Augustina Kažotića u Ludinskoj 10. Mala, skromna, po ničemu izvana prepoznatljiva, a ipak dobra za sve potrebe vjernog naroda Božjeg na ovom dijelu Zagreba. Iako je kapelica bila dobra tražili smo novo bolje rješenje od samog početka.

 

Nakon 33 godine traganja, u prosincu 1998. je dobivena građevinska dozvola i izvođenje radova je počelo. Pripremni radovi (imovinskopravni odnosi, uređenja parcele i projekt) su trajali do kraja 1998. Nakon skoro punih 10 godina, 13. lipnja 2008. dobivena je i uporabna dozvola. Iako je uporabna dozvola dobivena puno stvari je ostalo za uraditi, među njima i kip blaženog Augustina.“

 

Nakon priora samostana o umjetničkoj vrijednosti kipa kojega je načinio gospodin Zoran Jurić progovorio je gospodin Vladimir Rismondo mlađi. On je u svojevrsnoj refleksivnoj pozadini približio poteškoće i nadahnuće za izradu kipa nekoga tko pripada vremenski gledano dalekoj prošlosti, a ipak nastoji vjerno izraditi djelo, u ovom slučaju kip blaženog Augustina Kažotića.

 

Njegovo detaljno i precizirano razmišljanje ćemo objaviti u Vjesniku Hrvatske dominikanske provincije. Na koncu ovoga događaja kojega su medijski popratile Hrvatska televizija, Laudato televizija, Informativna katolička agencija (IKA) i Večernji list, provincijal Slavko Slišković je blagoslovio kip, a klapa u sastavu naše župe je otpjevala nekoliko prigodnih pjesama.

 

Na koncu ove lijepe svečanosti svi smo uperili pogled prema odista impresivnom kipu blaženoga Augustina Kažotića koji, kao da nas svakog trenutka pozdravlja, prati, štiti, blagoslivlja, a mi se njemu kao moćnom zagovorniku utječemo, da štiti ne samo ovaj dio Zagreba nego i čitavu nam domovinu Hrvatsku.

 

 

Foto: Fran Horvat

 

0
0
0
s2sdefault