joomla social media module

2020 02 27 naslovna

 

U srijedu 26. veljače u Dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici započele su ovogodišnje korizmene tribine. Na prvoj, o temi „Odgoj i obrazovanje u službi napretka i dobrobiti čovjeka“, izlagala je dr. sc. Jasminka Buljan Culej.

 

Sažetak izlaganja

 

Cjeloviti razvoj osobe temeljno je polazište izgradnje svakoga odgojno-obrazovnoga sustava neovisno o povijesnom vremenu, odnosno društvenim i gospodarskim prilikama i nezavisno o pedagoškom pristupu.

 

Naša budućnost ovisi o poticanju izvrsnosti, inovativnosti i kreativnosti, a za to moramo imati sustav odgoja i obrazovanja uz pomoć kojega će nove generacije steći vještine i znanja potrebna da bi bili odgovorni pojedinci aktivni u promicanju humanih vrjednota, a ne samo konkurentni na europskoj i globalnoj razini.

 

Osim što je modernizacija i ulaganje u sustav odgoja i obrazovanja strateško pitanje hrvatske budućnosti, još važnije je pitanje za koje vrijednosti odgajamo mlade ljude i koliko im želimo usaditi temeljne odgojno-obrazovne vrijednosti u skladu s tradicijom hrvatskoga naroda. Vjerujemo u odgoj za cjelovit osobni razvoj učenika, odgoj za čuvanje hrvatske duhovne i materijalne nacionalne baštine.

 

Katolička crkva i hrvatski narod su kroz povijest neodvojivo povezani, a to je osobito vidljivo u području obrazovanja. Povijest hrvatskoga naroda ne može se razumjeti bez uvažavanja uloge Katoličke crkve koja je bila mjesto okupljanja te nositeljica i čuvarica vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

 

Potrebno nam je obrazovanje u čijem je središtu skladno oblikovanje osobe te stjecanje općega i humanističkoga znanja. Hrvatskoj su potrebni ljudi koji svojim duhovnim, intelektualnim i moralnim vrlinama mogu pridonijeti izgradnji modernoga hrvatskoga društva po mjeri čovjeka, a na dobrobit zajednice i društva.

 

 

0
0
0
s2sdefault