joomla social media module

2020 02 12 naslovna g l

 

Procesijom i misnim slavljima Trogirani obilježili blagdan Gospe Lurdske

 

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen u Kažotićevu nacionalnom svetištu i crkvi svetog Dominika. Nakon jutarnje svete mise koju je predvodio starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić OP , u popodnevnim satima, nakon molitve krunice i litanija, održana je procesija Gospinim kipom ulicama grada u kojoj su vjernici Trogira i okolice nosili upaljene svijeće.

 

Potom je svečano misno slavlje predvodio prof. dr. sc. fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu, uz koncelebraciju fr. Petra Galića OP, don Donalda Markovića i don

Dražena Balića te uz asistenciju đakona fr. Ante Kazotija i fr. Reginalda Biklića .  

 

Govoreći u propovijedi o blagdanu Gospe Lurdske predslavitelj je podsjetio na Marijinu gestu u Kani Galilejskoj kada ona kaže svome sinu: "Vina nemaju!". 

 

Neka vas vode Gospine riječi: "Što god vam rekne učinite". Važno je reagirati, nemojte čekati da vam se zdravlje uništi, da odnos postane takav da više ne možete razgovarati. Rješavajte odmah čim osjetite da nema više radosti. Učite od Gospe kako opažati kad stvari krenu nizbrdo.

 

Mi reagiramo tek onda kada nas život pritisne, tada tražimo rješenja kako se otvoriti Bogu. Život je vrlo jednostavan, on je u svakodnevnim običnim stvarima, a dovoljan je samo jedan grijeh da sve uništimo. Ključ je u tome da počnemo živjeti po Božjoj riječi i tada život dobije sasvim drugu kvalitetu. 

 

Kršćanstvo znači unijeti dobrotu u svijet, dopustiti da obične stvari činimo s velikom ljubavlju i vjerovati da će Božja riječ kroz nas dotaknuti druge. Budi poslušan Božjoj riječi i svima oko tebe će biti dobro.

 

Svi će kušati Božje vino i dotaknuti će ih Božja radost. Marija je pustila da se u njoj utjelovi Božja riječ i zato je bila osjetljiva na tuđe potrebe. Što više živimo Božju riječ to je više radosti u nama i osjetljiviji smo za tuđe poteškoće. Ujedno otkrivamo koliko snage leži u tome kad uz  Božju riječ činimo obične svakodnevne stvari velikim srcem i s velikom ljubavlju, zaključio je predslavitelj misnog slavlja.

 

Nakon svete mise, koju je animirao Zbor bl. Augustina Kažotića čija je voditeljica Katarina Čičić, fr. Petar je zahvalio subraći te svim nazočnim vjernicima koji su imali priliku primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

 

Inače, blagdanu je prethodila devetnica koju je predvodio fr. Petar Galić, a trodnevnicu je propovijedao đakon fr. Ante Kazoti.

 

 

Ivana Rinčić

 

0
0
0
s2sdefault