joomla social media module

2020 01 27 t i gif

 

Na zagrebačkom groblju Mirogoju, u ponedjeljak 27. siječnja, u nazočnosti obitelji i rodbine, dominikanaca i dominikanki te mnoštva prijatelja i okupljenih vjernika koji su ga voljeli pokopan je dominikanac fr. Ivica Tomljenović, član Hrvatske dominikanske provincije.

 

Fr. Ivica je preminuo u popodnevnim satima u četvrtak 23. siječnja u Zagrebu, u 88. godini života, 65. godini redovništva i 60. godini svećeništva.

 

Sprovodne obrede predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavko Slišković. Opraštajući se od pokojnika Provincijal je u svojem govoru uvodno istaknuo kako vjerujemo da se „vjernima život mijenja a ne oduzima“ te da se nadamo da fr. Ivicu u vječnosti čeka „jedan od onih od Gospodina obećanih stanova“.

 

Zatim je podsjetio na njegove biografske podatke, kao i na brojne službe koje je obnašao u samostanima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

 

Na Visokoj dominikanskoj teološkoj školi u Dubrovniku je poučavao Sveto pismo; u Bolu je bio duhovnik u sjemeništu; u Zagrebu je između ostaloga obnašao službu priora i ekonoma samostana Kraljice sv. Krunice. „Bio je vrsni kateheta i pučki misionar te prevoditelj s francuskoga i njemačkog jezika.

 

Bio je višegodišnji župnik u Njemačkoj u službi tamošnje mjesne Crkve“, istaknuo je Provincijal, a povratkom u domovinu nakon umirovljenja vršio je službu priora Samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

 

Podsjetio je kako je pokojnika „krasila radost spojena s velikim znanjem i osobnom skromnošću, što ga je činilo otvorenim za život, ljude i Crkvu“ te da je svojom „privlačnom i oslobađajućom“ vjerom – koja je bila „puna zahvalnosti za veličinu Božjega milosrđa“– privlačio mnoge, između ostaloga i kao duhovnik i ispovjednik.

 

Njegov redovnički život obilježila je sloboda „ljepote bratskog zajedništva“, a ne strogost pravila – istaknuo je Provincijal – a za fr. Ivicu se može kazati i da „'nije bio rob pod zakonom, nego slobodni sin pod milošću'“. Zbog njegovih nastojanja za očuvanje međusobnog samostanskog zajedništva, braća su ga birala na odgovorne službe u Provinciji, naglasio je fr. Slavko.

 

Na kraju svojega govora Provincijal je uputio molbu Gospodinu da prepozna pokojnikov trud te da ga „primi u zajedništvo svetih“ kako bi u skladu s tradicijom Reda propovjednika nastavio služiti svojoj zajednici u molitvi: „molitvom pomozi nas!“.

 

Nakon sprovodnih obreda u samostansko-župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića slavljena je misa zadušnica koju je predslavio fr. Marinko Zadro, prior samostana, u koncelebraciji s ostalom braćom dominikancima i brojnim vjernicima. Prigodnu homiliju održao je fr. Anto Gavrić koji je govorio o vrijednosti ljudskoga života bez obzira na starosnu dobu.

 

Podsjetio je na pročitani evanđeoski tekst o Blaženstvima i rekao kako je moguće živjeti blaženo i sretno te kako je za to malo potrebno. Tome svjedoči p. Ivica koji se radovao životu i radosno dijelio plodove razmatranja Božje riječi. S obzirom na dob, davao je koliko je mogao davati.

 

U posljednjim trenucima ovozemnog života znao je govoriti o radosti smrti koju je očekivao, istakao je propovjednik i rekao da kad Ivica nije mogao dijeliti Božju riječ vjernicima, dijelio je hranu pticama. Zbogom Ivica...

 

0
0
0
s2sdefault