joomla social media module

2019 11 08 m k naslovna

 

U petak, 8. studenog ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je dominikanski samostan sv. Jeronima u Rijeci.

 

Ondje su je primili p. Zvonko Džankić - starješina samostana, dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci te konzervatori Dolores Oštrić i dr. sc. Željko Bistrović.

 

Ministricu kulture domaćini su upoznali s iznimnom sakralnom baštinom kao što je gotička kapelica Presvetog Trojstva (1450.), u kojoj su prošle godine završeni restauratorski i konzervatorski radovi vrijednih gotičkih zidnih slika.

 

Predstavili su joj tijek započetih radova na povratku kapelice Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (1485.), u prvobitno stanje te naglasili da je ovim radovima u samostanu započela priprema za realizaciju projekta koji bi pored vjerske, dobio i javnu namjenu muzejsko-galerijskog sadržaja.

 

Na kraju sadržajnog susreta, starješina samostana p. Zvonko ukratko je upoznao ministricu kulture Republike Hrvatske s brojem redovnika i trenutačnom situacijom imovinsko-pravnih odnosa, budući da dominikanci s Gradom imaju ugovor kojim se Samostanu na korištenje daje istočni dio Municipija na pedeset godina.

 

Zahvalio je ministrici dr. sc. Nini Obuljen Koržinek na posjetu i podršci te pročelnici Konzervatorskog odjela u Rijeci dr. sc. Biserki Dumbović-Bilušić, konzervatorima Dolores Oštrić i Željku Bistroviću na dobroj suradnji.

 

0
0
0
s2sdefault