• Propovjednici Istine – Samostan i crkva svete Katarine Aleksandrijske, Split (nastavak 2/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – EPIZODA 2/12

  • 1

joomla social media module

2019 10 27 m o naslovna

 

U nedjelju, 27. listopada samostanska zajednica sv. Jeronima u Rijeci ugostila je dominikanca p. Marka Bijelića, župnika župe bl. Augustina Kažotića sa zagrebačke Peščenice i Župni zbor mladih „Osvit“ iz istoimene župe.

 

Misno slavlje u 9 sati predvodio je p. Marko, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih predvođen voditeljicom Sandrom Gucić, prof.

 

Prije početka misnog slavlja goste iz Zagreba u ime zajednice je pozdravio p. Zvonko, starješina samostana. Podsjetio je okupljene vjernike kako je p. Marko svojedobno živio i djelovao u riječkom samostanu.

 

Propovjednik je u homiliji tumačio i aktualizirao prispodobu o cariniku i farizeju rekavši kako ona pokazuje dva suprotna pristupa Bogu u molitvi.

 

S jedne strane je farizej čija se samouvjerena molitva pretvara u čistu samohvalu prožetu duhom oholosti dok je s druge strane carinik koji moli u poniznosti srca, "stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože, milostiv budi meni grešniku!" Farizej ističe svoje vrline i zasluge u molitvi očekujući od Boga priznanje, pohvalu i nagradu, a carinik priznaje svoju grešnost i od Boga moli te očekuje smilovanje i oproštenje grijeha.

 

Istaknuo je kako poniznost čovjeka otvara djelovanju Božje ljubavi. "Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen." Stoga se može reći: „Prije će poniznost u grijesima, nego oholost u dobrim djelima, susresti i naći Božju milost“. Poniznost živi od zahvaljivanja Bogu, dok oholost živi od veličanja sebe.

 

Ona će uvijek biti opravdana u Božjim očima jer je svjesna svoga stanja i vlastite istine o ovisnosti o Bogu. Tko se kaje, priznaje Božju veličinu jer traženjem Božjeg oprosta i milosti ispovijeda da su Božja ljubav i milosrđe veći od svakog našeg grijeha, završno je rekao župnik župe bl. Augustina Kažotića iz Zagreba. Na kraju misnog slavlja samostanski starješina je zahvalio gostima zaželjevši im sadržajan boravak u gradu koji teče.

 

 

0
0
0
s2sdefault