joomla social media module

2019 10 09 irak naslovna

 

Hrvatski dominikanac fr. Srećko Koralija nalazi se u trodnevnom posjetu Iraku.

 

Ondje je s kolegama iz Francuske i Egipta posjetio dominikanski samostan u Erbilu i Centar za numeraciju orijentalnih rukopisa. Upriličen je i susret s novim nadbiskupom Mosula i Akre dominikancem Michaelom Najeebom Moussom koji već dvadesetak godina vodi spomenuti Centar za rukopise.

 

Najeeb je spasio rukopise od uništenja te ih iz Mosula premjestio u Erbil nekoliko dana prije nego što je ISIL okupirao grad i zaposjeo dominikanski samostan te ga pretvorio u mjesto terora. Moć ISIL-a je slomljena, no preostaje još puno posla na području kulture i suživota.

 

Kolekcija koju posjeduje Centar je zaista impresivna i predstavlja svjetsku baštinu. Radi se o nekoliko tisuća originalnih rukopisa i arhivske građe većinom na arapskom, sirskom, aramejskom, mandejskom i hebrejskom jeziku.

 

Mnogi rukopisi nisu pročitani i prevedeni, a zaposlenici centra intenzivno rade na njihovoj digitalizaciji. Kolekcija također uključuje i zavidan broj starih fotografija.

 

Područje grada Erbila, u kojem se kolekcija trenutno nalazi, naseljeno je preko šest tisuća godina, a u njemu su između ostalih boravili Sumerani, Asirci, Babilonci, Grci, Medejci i Perzijanci. Grad se nalazi na području drevne Mezopotamije, a trenutno se u njemu govori nekoliko jezika: arapski, suret (tj. moderna inačica klasičnog sirskog), i kurdski.

 

Erbil je siguran za život i posjetitelje i dio je iračke autonomne pokrajine Kurdistan. U sklopu vlastitog istraživačkog projekta, fr. Srećko je tijekom posjeta studirao neke rukopise koji nikad nisu prevedeni.

 

 

Više o nedavnom projektu spašavanja rukopisa od ISIL-a možete pogledati ovdje.

 

0
0
0
s2sdefault