joomla social media module

2019 09 07 p n naslovna

 

U subotu 7. rujna u samostanskoj crkvi sv. Jeronima u Rijeci – nakon što su pod vodstvom fr. Tihomira Ilije Zovka obavili duhovne vježbe – Mislav Matijašić i Kristijan Zelić iz ruku provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića primili su habit Dominikanskoga reda i tako započeli godinu dana novicijata.

 

U skladu s dominikanskim „Obredom primanja novaka“ koji kaže da ga „po samoj svojoj naravi treba obaviti izvan mise“ te propisuje da bude „sasvim jednostavan, trezven i posebice rezerviran redovničkoj braći“, primanje u novicijat započelo je tijekom molitve srednjeg časa.

 

Kandidati su najprije prostrti s rukama raširenima u znak križa zatražili milosrđe od Boga i od braće. Nakon toga je uslijedila molitva za kandidate i slavlje Riječi Božje. Potom je Provincijal ispitao nakanu kandidata za ulazak u novicijat te im uručio habite.

 

Nazočna braća pomogla su Mislavu i Kristijanu obući habit Reda, a onda im je pojedinačno udijeljen poljubac mira kao znak primanja u Red i pripuštanja u samostansko zajedništvo.

 

Provincijal je tada objavio početak kanonske godine novicijata te fr. Mislava i fr. Kristijana povjerio vodstvu učitelja novaka fr. Nikole Leopolda Nose. Obred je zaključen završnom molitvom za ovu dominikansku obitelj kako bi je Gospodin milostivo pogledao i novim naraštajem obnavljao da „sinove svoje privede putu svetosti“ te da „drugima može pokazati put spasenja“.

 

Podsjećamo kako je bivši Učitelj reda fr. Bruno Cadore 1. srpnja 2019. godine, na jednoglasan prijedlog Provincijskog vijeća Hrvatske dominikanske provincije odlučio novicijat Hrvatske dominikanske provincije premjestiti iz samostana sv. Dominika u Dubrovniku, u samostan sv. Jeronima u Rijeci.

 

Mislav Matijašić, sin Ivana i Željke r. Ivanković, rođen je 30. kolovoza 1996. u Zagrebu. Dolazi iz župe sv. Nikole biskupa, Stenjevac II. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u I. Tehničkoj školi „Tesla“ u Zagrebu.

 

Završio je studij elektrotehnike na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. Postulaturu u Redu propovjednika započinje u dominikanskom samostanu u Splitu. Upisuje i završava I. godinu filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

 

Kristijan Zelić, sin Vlade i Ankice r. Petrović, rođen je 23. studenog 1999. u Kninu. Dolazi iz župe sv. Mihovila – Promina. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić" u Splitu kao dominikanski sjemeništarac. Upisuje i završava I. godinu filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault