joomla social media module

2019 08 09 sv d naslovna

 

Trogirski dominikanci svečano proslavili svetkovinu sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika

 

 

U nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u četvrtak je svečano proslavljen blagdan sv. Dominika, naslovnika crkve i samostana. Slavlje je započelo ispred crkve dočekom franjevaca i nakon što su izmijenili riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće, svi zajedno su se uputili prema oltaru.

 

Naime, prema običaju franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje.

Koncelebriranom misnom slavlju, kojeg je predvodio fra Ferdo Jukić župnik Župe Blizna, nazočili su svećenici Trogirskog dekanata uz dekana don Vinka Sanadera i župnici iz Ljubitovice i Raduna iz Kaštel Starog.

 

Predstojnik franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Čiovu fra Franjo Zelenika u propovijedi je kazao: „Sv. Dominik se rodio u veoma teško vrijeme, rekao bih vrijeme kao danas. Uvijek je bilo onih kojima treba navijestiti riječ Božju, a to   poslanje dobio je i preuzeo na sebe sv. Dominik.

 

On je htio da se na njemu i po njemu vrši riječ Božja, a zadužio je i braću koja su ga slijedila da je oni šire i da cijeli svijet spozna da su kršćani i da žive Evanđelje. Riječ Božja i nas obvezuje na isti način kao što je obvezivala sv. Dominika, njegovu braću i sestre.

 

Želim svojoj subraći dominikancima da njihov rad bude prepoznatljiv upravo po širenju Evanđelja. Oni su jedna velika obitelj vođena primjerom svoga osnovatelja sv. Dominika koji je bio jedno tijelo i jedan duh sa svojom braćom i sestrama, a to bi i danas svi mi trebali biti“.

 

Okupljenim vjernicima, svećenicima i bogoslovima te Zboru blaženog Augustina Kažotića, kojeg vodi Katarina Čićić, na kraju misnog slavlja zahvalio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić, OP, a potom se druženje nastavilo u klaustru samostana.

 

2019 08 09 04

 

2019 08 09 03

 

2019 08 09 02

 

2019 08 09 01

 

Ivana Rinčić

 

 

0
0
0
s2sdefault