Ispis

2019 08 01 b s

 

Značajno me pogodila vijest o smrti subrata Franje. Bio je to istovremeno velik i jednostavan čovjek.

 

Imam potrebu ovo napisati jer je naš Franc bio čovjek i redovnik kojem sam iznimno zahvalan i kojem se divim. Brat Franjo je direktno obilježio moje intelektualno usmjerenje unutar Reda propovjednika. Sjećam se prvih razgovora s njim dok sam bio student prve godine teologije u Zagrebu.

 

Ohrabrivao me je u intelektualnim interesima koje sam tada, još veoma mlad pokazivao i koji se do sadašnjeg trenutka nisu promijenili. Kod njega sam uvijek cijenio pažnju, a poglavito činjenicu da moje duhovno-intelektualne interese dok sam još bio veoma "zelen" student nije shvaćao kao trenutni hir, već kao ozbiljnu priliku da me podrži, što verbalno što vrlo konkretno.

 

Iskazivao je svoju ljudsku veličinu prema svim generacijama što sam redovito promatrao i uočavao kod njega. Na neverbalan način, svjedočio je kako se postaje čovjekom i bratom. Kad sam došao u Oxford na studij, susreo sam jednog drugog velikog povjesničara, Fergusa Millara, koji je preminuo prošli mjesec u 84. godini života. Snažno me je podsjećao na našeg Franju.

 

Družio se s nama studentima u dnevnom boravku fakulteta i donosio nam kolače, organizirao kave, seminare te često govorio kako je i on sam student, a zasigurno je jedan od najvećih povjesničara na svijetu.

 

Sjećam se da sam mu jednom zgodom na kavi spomenuo kako me njegovo ponašanje i stav prema mladima i kolegama podsjeća na jednog našeg povjesničara u Hrvatskoj - Franji Šanjeku. Velika si motivacija brate Franjo, hvala ti na tome i počivao u miru.

 

Fr. Srećko, OP

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s