joomla social media module

2019 07 10 op naslovnagif

 

Od 9. srpnja do 4. kolovoza 2019. u Biskupijskom sjemeništu sv. Josipa u vijetnamskom gradu Long Khanh, koji se nalazi na području propovijedanja dominikanskog Samostana sv. Martina de Porresa (grad Bien Hoa), održava se Opća izborna skupština Reda propovjednika.

 

 

Braća dominikanci - sadašnji i bivši učitelj Reda, provincijali, definitori, viceprovincijali, sociusi pojedinih definitorâ i provincijalâ te ostali predstavnici i delegati - tijekom sljedeća četiri tjedna izabrat će novog učitelja Reda, a zatim će nakon rasprava i odlučivanja donijeti Akte kojima će se, pored ostalih pravnih propisa, Red voditi u nadolazećem razdoblju. Hrvatsku dominikansku provinciju Navještenja BDM na Općoj skupštini predstavljaju fr. Slavko Slišković, provincijal, i fr. Domagoj Augustin Polanščak, definitor.

 

Osim skupštinara, koji imaju pravo glasa prilikom izbora učitelja Reda i donošenja Akata, u radu Opće skupštine sudjeluju također pozvani članovi generalne kurije te predstavnici različitih sastavnica dominikanske obitelji, od predstavnika laičkih i svećeničkih bratstava do sestara dominikanki i predstavnika dominikanske mladeži.

 

Iako je Opća skupština službeno započela jučer (9. srpnja), misom zaziva Duha Svetog koju je predslavio učitelj Reda fr. Bruno Cadore, braća skupštinari počeli su se okupljati sa svih strana svijeta još prije nekoliko dana. Prije dva dana (8. srpnja) održan je prvi susret na kojem su posebnu riječ imali fr. Bruno Cadore, sadašnji učitelj Reda, i fr. Joseph Nguyen Duc Hoa, provincijal Vijetnamske dominikanske provincije Naše Gospe Kraljice Mučenika.

 

U pozdravnom govoru sadašnji učitelj Reda izrazio je dobrodošlicu svima i zahvalio se organizatorima ovog značajnog događaja. Zahvala učitelja Gospodinu i braći dominikancima za devetogodišnju službu vrhovnog poglavara Reda bila je popraćena srdačnim pljeskom 160 skupštinara, gostiju i osoblja. Vijetnamski provincijal u svojem govoru istaknuo je dvije stvari koje svjedoče o boljim vremenima za kršćane u ovoj dalekoistočnoj komunističkoj državi.

 

Prisjetio se 1997. godine kad je Vijetnam posjetio fr. Timothy Radcliffe, bivši učitelj Reda, kojem je tada bilo zabranjeno javno slaviti misu i boraviti u dominikanskom samostanu. Danas, dvadeset i dvije godine poslije, istaknuo je vijetnamski provincijal, Opća skupština Reda propovjednika prvi put se održava u zemlji koja nije dio kršćanskog kulturnog kruga.Poslije pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje programa rada Skupštine, tj. izlaganje o stvarima koje treba učiniti i glasovanje o proceduralnim pitanjima. Bio je to radni uvod u prvi službeni dan Opće skupštine Reda propovjednika.

 

Nakon mise zaziva Duha Svetog središnji događaj jučerašnjeg dana bilo je izvješće učitelja Reda o stanju Reda propovjednika. Osim njega izvješće je podnio i fr. Juan Luis Mediavilla Garcia, glavni ekonom Reda. U jezičnim grupama i tijekom plenarnog zasjedanja raspravljalo se o izvješću učitelja Reda i na temelju toga odredile su se okvirne teme o kojima će u narednim tjednima raspravljati radne komisije.

 

U svojem iscrpnom izvješću učitelj Reda istaknuo je četiri područja koja predstavljaju poseban doprinos Reda suvremenoj evangelizaciji, ali koja također nameću određene izazove:

 

1) reorganizacija strukturâ zajedničkog života s ciljem obnove propovijedanja,

2) jedinstvo života i propovijedanj,

3) promicanje posebnosti dominikanskog poslanja u Crkvi,

4) nužnost međusobne suradnje različitih sastavnica Reda.

 

Donosimo neke izazove o kojima će se raspravljati na Općoj skupštini i koji će u određenoj mjeri odrediti sadržaj budućih Akata:

 

1) snaga provincije nije prvenstveno u njezinoj slavnoj prošlosti, broju njezinih članova, veličini njezina teritorija ili čak u njezinom apostolskom angažmanu, već u svjedočenju bratskog zajedničkog života;

2) budući da vitalnost Reda proizlazi iz njegova „misijskog poriva“, provincije trebaju biti otvorene misijskom duhu i apostolskom djelovanju izvan vlastitih granica;

3) u duhu svjedočenja evanđeoskog siromaštva, a s obzirom na sve prisutniju sekularizaciju redovničkog života, braća su pozvana hrabro procijeniti vlastiti standard življenja te živjeti skromno i štedljivo;

4) odgovornost slušanja mladih koji ulaze u Red i prepoznavanja nove i snažne poruke koju sa sobom donose;

5) promicanje integralne početne i trajne formacije, tj. formacije na ljudskoj, duhovnoj, intelektualnoj i apostolskoj razini;

6) promicanje modernih oblika evangelizacije (Internet, televizija, radio, tisak);

7) suočavanje s različitim oblicima sekularizacije, indiferentizma i dekristijanizacije u suvremenom svijetu;

8) izazov kulturnog i religijskog pluralizma;

9) promicanje evangelizacijske uloge laika;

10) snažnija integracija molitve krunice u duhovni život zajednice;

11) ekonomska solidarnost i studijska suradnja između provincija; itd.

 

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak

    

0
0
0
s2sdefault